Kļuvis zināms, kurš no bijušajiem prezidentiem izpelnījies VIP klases automobili

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts īrēs uz 5 gadiem jaunu greznu luksus klases automobili bijušajai Latvijai prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, kura gaida šo mašīnu kopš 2012. gada.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Jaunā luksus klases mašīna, kuras īres konkursu Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs izsludināja vēl 10. augustā, dosies lietošanā pie bijušās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas, vēsta Baltnews.lv.

Vīķe-Freiberga atradās Latvijas Republikas prezidenta amatā no 1999. gada 8. jūlija līdz 2007. gada 7. jūlijam. Atrodoties valsts vadītāja amatā viņa parādīja ievērojamu politisku aktivitāti un pat divreiz iekļuva 100 pasaules ietekmīgāko sieviešu sarakstā saskaņā ar žurnāla Forbes versiju.

Вайра Вике-Фрейберга на избирательном участке по выборам в Европарламент и местные органы власти Латвии - Sputnik Latvija
Tādu cilvēku apbēdinājuši...

Vīķes-Freibergas prezidentūras laikā Latvija iestājās ES un NATO, kā arī nosūtīja militāro kontingentu uz Irāku. Turklāt, Vīķe-Freiberga kļuva par vienīgo Baltijas valstu prezidentu, kurš ieradās Maskavā 9. maija Uzvaras dienas 60. gadadienas svinībās 2005. gadā.

Iepriekš Aizsardzības ministrijā paziņoja, ka Valsts iepirkumu centrs izsludināja jauna luksus klases automobiļa īres un pilna servisa konkursu, lai nodrošinātu bijušā prezidenta apsardzes funkciju nodrošināšanu. Automobiļa īres līgums ietver tehnisko apkalpošanu, remontu un apdrošināšanu, kas ir daudz izdevīgāk, nekā pirkt mašīnu un apmaksāt tās uzturēšanu, paskaidroja Aizsardzības ministrijā.

Saskaņā ar likumu bijušajam Latvijas prezidentam pienākas pensija 85% apmērā no algas un viena mašīna. Bijušā prezidenta apsardzi, kā arī automobili ar vadītāju nodrošina Aizsardzības ministrija.

Jauno mašīnu Vīķei-Freibergai tika plānots sniegt vēl 2012. gadā, taču toreiz tas netika izdarīts līdzekļu trūkuma dēļ.

Luksus klases vai F klases automobiļi (luxury car) atšķiras ar lielākiem izmēriem, nekā biznesa klases mašīnas. Šīs grupas modeļiem ir lielākoties pārstāvniecības funkcijas. Automobiļu eksperti pieskaita pie premium segmenta Mercedes S-klasse, 7. sērijas BMW, Audi A8, Lexus LS, Jaguar XJ, Volkswagen Phaeton, Bentley Continental, Porsche Panamera, Maserati Quattroporte и Rolls-Royce Phantom. Cenas uz jauniem luksus klases automobiļiem vidēji startē no 68 tūkstošiem eiro.    

Ziņu lente
0