Ziemas Olimpiskajām spēlēm Phjončhanā draud atcelšana

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasOlimpiskie apļi
Olimpiskie apļi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiskais klimats Korejas pussalā ir destabilizēts, savukārt organizatoriem paredzēts pārdot atlikušajos piecos mēnešos vairāk kā trīs ceturtdaļas biļešu uz Spēlēm Phjončhanā.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Dienvidkorejai būs ārkārtīgi grūti nodrošināt pilnu Ziemas Olimpisko spēļu drošību, paziņoja Sputnik France Korejas pētnieks Nikolā Levi no Polijas Zinātņu akadēmijas.

Piecus mēnešus pirms Ziemas Olimpisko spēļu atklāšanas Dienvidkorejā organizatori pārdevuši ne vairāk kā 22,7% biļešu uz Spēlēm, tas ir pats zemākais rādītājs Ziemas Olimpisko spēļu vēsturē. Izņemot augstās cenas un saspringtās attiecības ar Ķīnu, kuru Dienvidkoreja vaino, tostarp,  nepietiekamā reklamēšanā, ievērojama nozīme ir spriedzes eskalācijai ar kaimiņos esošo Ziemeļkoreju.

Olimpiskās medaļas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tokijā Olimpiskās medaļas kals no viedtālruņiem

"Dienvidkorejas varas iestādes pieņēmušas lēmumu izvietot raķetes vienā no rajoniem, kur jānotiek Olimpiskajām spēlēm, Kanvondo provincē. Šo raķešu izvietošana ir iebiedēšanas līdzeklis ar mērķi novērst jaunās provokācijas no Ziemeļkorejas puses. Taču Ziemeļkorejas varas iestādes neapstāja, un, diemžēl, turpinās provokācijas, kā viņi to dara katru gadu," atzīmē Levi.

Pēc viņa viedokļa, Olimpisko spēļu atcelšana ir viens no Ziemeļkorejas līdera mērķiem.

"Kims Čenuns tiecas, tostarp, destabilizēt situāciju Dienvidkorejā, traucējot tai veiksmīgi pildīt tās misiju, organizējot Ziemas Olimpiskās spēles. Cilvēkiem, kuri apzinās Ziemeļkorejas draudus un kuriem ir pieeja internetam, atliek vien apskatīt vairums valstu ĀM mājas lapas, lai pārliecinātos, ka braucieni uz Korejas pussalu šobrīd uzstājīgi nav ieteicami," uzsver Levi.

Pēc viņa viedokļa, Kims Čenuns neizslēdz iespēju izvērst zibens ātrumā karu Korejas pussalā, un šī iemesla dēļ pēdējo mēnešu laikā vairākkārt tika veikti ballistisko raķešu izmēģinājumi.

Savukārt, Francijas Starptautisko un stratēģisko pētījumu institūta direktors Paskāls Bonifass atzīmēja, ka Kims Čenuns apzinās eskalācijas sekas Korejas pussalā.

BBC filma par futbola faniem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
BBC filma par futbola faniem šokējusi Krievijas diplomātus

"Kims Čenuns skaidri saprot, ka starptautiskās sankcijas attiecībā pret Ziemeļkoreju var radīt draudus viņa valstij. Ja tiks neatgriezeniski slēgta pieeja naftai, un krājumu paliek uz 5-6 mēnešiem, tas var novest pie protestiem valstī. Tas nenozīmē, ka Ziemeļkorejas režīms zaudēs seju, taču tas izraisīs konfliktu uz pussalas," saka Bonifass.

Pēc viņa viedokļa, iespējama situācija attīstība, kurā Ziemeļkoreja uzbruks Dienvidkorejai ar mērķi piegūt naftas krājumus.

"Tas ir pilnībā iespējams. Kims Čenuns ir neparedzams vadītājs, nav zināms, uz ko viņš ir spējīgs," noslēgumā saka eksperts.

23. Ziemas Olimpisko spēļu norise paredzēta Dienvidkorejas Phjončhanā no 2018. gada 9. līdz 28. februārim.

Ziņu lente
0