Tokijā Olimpiskās medaļas kals no viedtālruņiem

© AFP 2023 / Doug COLLIEROlimpiskās medaļas. Foto no arhīva
Olimpiskās medaļas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Japānas Olimpiskā komiteja sākusi gatavoties 2020. gada vasaras spēlēm Tokijā un aicināja pilsoņus nodot vecos mobilos tālruņus – tos nogādās pārstrādei, bet no iegādātās bronzas, sudraba un zelta kals medaļas.

RĪGA, 19. februāris — Sputnik. Tokijas iedzīvotāji stājas rindas, lai nodotu savus vecos mobilos telefonus vasaras Olimpiskajām spēlēm labā, vēsta BusinessInsider.

No šiem tālruņiem un viedtālruņiem tiks kaltas… olimpiskās medaļas. Piemēram, katra IPhone ražošanai izmantoti aptuveni 30 miligrami zelta. 2015. gadā kompānija Apple ieguvusi no veco tālruņu un datoru pārstrādes 10 000 tonnas tērauda, 2 000 tonnas alumīnija, 1300 tonnas vara, 17000 tonnas niķeļa un trīs tonnas sudraba, kā arī vienu tonna zelta.

Мобильный телефон - Sputnik Latvija
"Apple" saprota, kā rūpes par apkārtējo vidi dažkart var būt ļoti izdevīga lieta

Japānas Olimpiskā komiteja cer iegūt no viedtālruņiem 8 tonnas zelta, sudraba un bronzas, lai saražotu 5 tūkstošus olimpisko un paralimpisko medaļu. Tādējādi valstī cenšas samazināt izdevumus 2020. gada Vasaras Olimpisko spēļu rīkošanai, kuru budžets jau pārsniedzis 3 triljonus jenu (8,3 miljardi eiro).

Japāna — nav pirmā valsts, kas cenšas padarīt olimpiskās medaļas ekoloģiskas. Piemēram, Vasaras Olimpiskās spēlēs Riodežaneiro puse medaļu lenšu materiāla bija izgatavota no pārstrādātām plastmasas pudelēm.

Aprīlī kastes mobilo telefonu savākšanai tiks izvietotas birojos un sakaru operatora NTT DoCoMo Inc veikalos.

Ziņu lente
0