Veselības ministrija noteikusi prioritātes nākamajam gadam

© Foto : vm.gov.lvLatvijas veselības ministre Anda Čakša
Latvijas veselības ministre Anda Čakša - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas veselības ministre Anda Čakša pastāstīja, kādas slimības tiks ārstētas vispirms un kā Latvija nākamgad iztērēs 113 miljonus eiro no budžeta.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Veselības ministrijas (VM) prioritātes nākamgad būs primārā veselības aprūpe, onkoloģija, kā arī mātes un bērna veselība, vēsta tvnet.lv, atsaucoties uz veselības ministres Andas Čakšas interviju aģentūrai LETA.

Čakša pastāstīja, ka nākamgad Veselības ministrija saņems 113 miljonus eiro, kas tiks piešķirti, pateicoties atkāpei no budžeta deficīta. Līdzekļi jau sadalīti starp prioritārajām medicīnas jomām.

Vīrietis gaida pieņemšanu pie ārsta - Sputnik Latvija
Kas neveic iemaksas, tas saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību un ģimenes ārstu

Onkoloģijas, sirds un asinsvadu, kā arī hronisko slimību diagnostika iekļauta primārās veselības aprūpes jomā, pastāstīja ministre. Viņa atzīmēja, ka jāturpina cīnīties par mātes un bērna mirstības samazināšanu.

Sarunā Čakša uzsvēra, ka pamata sfēru sarakstā gribētos iekļaut arī rūpes par iedzīvotāju garīgo veselību. Pēc viņas domām, tas atbilst mūsdienu medicīnas prasībām, kuras arsenālā ir jaunākās ārstēšanas metodes.

Iepriekš ministre vēstīja, ļoti liela nozīme veselības aprūpes attīstības aspektā ir nozares finansējuma 4% IKP apmērā iekļaušana likumā. Saskaņā ar Veselības ministrijas izstrādāto likumprojektu, veselības aprūpes budžetam jāsasniedz minētais rādītājs, pateicoties sociālo iemaksu pieaugumam.

Plānots, ka līdz 2020. gadam iemaksu apmērs pieaugs līdz 5% no minimālās algas.

Arī premjerministrs Māris Kučinskis pavēstīja, ka veselības aprūpes finansējuma prioritātais lēmums ir sociālo iemaksu palielināšana par 1%. Pie tam politiķis atzīmēja, ka veselības aprūpes finansiālos jautājumus palīdzēs atrisināt nodokļu reforma, kas paredz neapliekamā minimuma palielināšanu un ienākumu nodokļa likmes samazināšanu. 

Ziņu lente
0