Ministru Kabinets samazinājis ienākumu nodokli trūcīgajiem un pacēlis bagātajiem

© Банк ЛатвииEiro. Foto no arhīva
Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd Latvijā ir vienota ienākumu nodokļa likme visiem 23% apmērā. Nākotnē nodokļu "dakša" atkarībā bo ienākumiem sastādīs no 20% līdz 31,4%.

RĪGA, 12.jūlijs — Sputnik. No 2018.gada 1.janvāra iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likme Latvijā tiks diferencēta atkarībā no ienākumu apjoma, par to liecina IIN likuma grozījumi, kurus vakar apstiprināja valdība.

Dokumentā teikts, ka ar ieņēmumiem līdz 20 tūkstošiem eiro gadā nodokļu likme sastādīs 20%, no 20,001 tūkstoša eiro līdz 55 tūkstošiem eiro — 23%, vairāk par 55 tūkstošiem eiro — 31,4%. šobrīd IIN likme ir vienota visiem un sastāda 23%.

Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kučinskis sola nepalielināt PVN

Tāpat valdība apstiprinājusi IIN likmes paaugstināšanu no 10% līdz 20% ienākumiem no kapitāla, tai skaitā ienākumus no tā pieauguma — no 15% līdz 20%.

Valdošā koalīcija piedāvāja ieviest progresīvā ienākuma nodokļa likmes skalu 29.jūnijā Nacionālajā trīs pušu sadarbības padomes sēdes laikā. Toreiz premjerministrs Māris Kučinskis apsolīja, ka augsto algu saņēmējiem netiks piemērots solidaritātes nodoklis. Valdības vadītājs raksturoja iniciatīvu kā "balansētu", pārliecinot, ka budžeta deficīts nepieaugs.

Likuma grozījumi paredz, ka neapliekamais minimums pensionāriem 2018.gadā tiks paaugstināts līdz 250 eiro, 2019.gadā — līdz 270 eiro, sākot ar 2020.gadu — līdz 300 eiro mēnesī. Šobrīd neapliekamais minimums pensionāriem sastāda 235 eiro. Gada sākumā Finanšu ministrijā paskaitīja, ka pilnīgas pensiju IIN atcelšanas gadījumā gadā valstij varētu atnest zaudējumus ap 100 miljonu eiro apmērā: valsts budžets zaudēs apmēram 20 miljonus eiro, savukārt pašvaldību budžets — 80 miljonus eiro.

Налоги. Расчеты - Sputnik Latvija
Ekonomikas ministrija vēlas ierobežot mazo uzņēmumu apgrozījumu un algas

Nodokļu reformas projektu Latvijas Finanšu ministrija prezentēja februārī. Iestāde apgalvoja, ka, veicot dokumenta izstrādi, tika ņemti vērā Latvijas Bankas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas, Pasaules Bankas, pētniecības centra Certus un citu ieinteresēto organizāciju piedāvājumi.

Februāra atskaitē Latvijas Banka rekomendēja varas iestādēm samazināt IIN likmi līdz 20%. Bankā aprēķināja, ka piedāvātā stratēģija ļaus palielināt iedzīvotāju un uzņēmumu ienākumus vismaz par 700 miljoniem eiro gadā. Nodokļi no šiem papildus nodokļiem samazinās budžeta negatīvo efektu no nodokļu samazināšanas un sniegs iespēju valsts ekonomikas augšanai.

Aprīlī Pasaules Banka ieteica valstij izmainīt nodokļu sistēmu, tai skaitā, ieviešot diferencēto ienākumu nodokļa likmi. Pēc speciālistu viedokļa, progresīvā nodokļu aplikšanas skala līdz ar iedzīvotāju sociālo atbalstu ir vispiemērotākie instrumenti sociālās nevienlīdzības apkarošanā.    

Ziņu lente
0