Kas neveic iemaksas, tas saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību un ģimenes ārstu

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasVīrietis gaida pieņemšanu pie ārsta
Vīrietis gaida pieņemšanu pie ārsta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Veselības ministrija atklājusi detaļas par to, kā tiks sniegta medicīniskā palīdzība pēc iespējamās obligāto sociālo iemaksu sistēmas ieviešanas.

RĪGA, 17.jūnijs — Sputnik. Pēc veselības aprūpes reformas tie Latvijas iedzīvotāji, kuri nemaksās sociālās iemaksas, varēs saņemt tikai ģimenes ārsta palīdzību, neatliekamo medicīnisko palīdzību un ārstēšanos noteiktu slimību gadījumos, vēsta Mixnews.lv ar atsauci uz Veselības ministrijas plāniem.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kučinskis: palielināsim sociālās iemaksas – būs nauda medicīnai

Kā paziņoja ministrijā, pilnu valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu kopumu varēs saņemt tie iedzīvotāji, kuri maksā valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas un pacientu grupas, kuras tiks no tām atbrīvotas, piemēram, bērni līdz 18 gadiem, pensionāri, bezdarbnieki, mazturīgi cilvēki un citi.

Iemaksas apmērs pagaidām nav noteikts, taču gaidāms, ka tas varētu svārstīties no 10 līdz 20 eiro.

Ņemot vērā to, ka noteiktu nozaru darbinieki, piemēram mikrouzņēmumu darbinieki, individuālie uzņēmēji, autoru honorāru saņēmēji un citas iedzīvotāju kategorijas, nav sociālo iemaksu veicēji, viņiem tiks paredzēta iespēja saņemt medicīniskos pakalpojumus, veicot noteiktu ikmēneša iemaksu.

Pārējie medicīniskie pakalpojumi personām, kuras nemaksā sociālās iemaksas, būs pieejamas medicīnas iestādēs saskaņā ar maksas pakalpojumu cenrādi.

Sociālo iemaksu paaugstināšanu par vienu procenta punktu, kuru sadalīs uz pusēm darba devēji un darba ņēmēji, šobrīd izskata kā prioritāru risinājumu veselības aprūpes finansēšanas palielināšanai, paziņoja pirmdien premjerministrs Māris Kučinskis.

Iepriekš veselības ministre Anda Čakša kritizēja sociālo iemaksu ideju. Pēc viņas vārdiem, papildus finansējumam derētu sadalīt esošos nodokļus. Līdzekļus varētu sņemt, pārvirzot tos no tām nozarēm, kurās kopējais finansējuma līmenis pārsniedz vidējo ES. Tā, par labāko variantu medicīnai varētu kļūt 1% no sociālā nodokļa.

Ideja par obligāto iemaksu izskanēja maija beigās. Pēc Kučinska teiktā, daļu ieņēmumu varēs novirzīt mediķu darba algu paaugstināšanai.

Ziņu lente
0