Polija aicināja Krieviju apmeklēt pasākumu par godu Sobiboras sacelšanās 75. gadadienai

© Sputnik / Philip Klimashevsky / Pāriet pie mediju bankasPolijas karogs
Polijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nāves nometne Polijas teritorijā darbojās no 1942. līdz 1943. gadam. Pēc vēsturnieku datiem tajā nacisti nogalināja apmēram 170 000 ebreju no Polijas un citām Eiropas valstīm.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Krievija lūgta apmeklēt pasākumu par godu Sobiboras sacelšanās 75. gadadienai, paziņojis Polijas kultūras ministra vietnieks Jaroslavs Selins intervijā aģentūrai PAP, vēsta RIA Novosti.

"Protams, mēs aicinām Krieviju nākamgad apmeklēt pasākumu par godu sacelšanās 75. gadadienai Sobiborā nākamā gada oktobrī," — viņš teica.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija – Vācijai: mēs izglābām jūs no krieviem. Maksājiet

Selins arī komentēja situāciju ar Krievijas piedalīšanos jauna muzeja izveidošanā Sobiboras teritorijā. Ministra vietnieks norāda, ka " Krievijas vēlme piedalīties šajā projektā parādījās galvenokārt tāpēc, ka sacelšanās organizators un vadītājs bija Sarkanās armijas karavīrs Aleksandrs Pečerskis". "Viņš sarīkojis dumpi, kas lielā mērā izrādījies efektīvs," — atzīst Selins.

Tomēr, pēc viņa teiktā, Krievija salīdzinoši nesen nāca klajā ar iniciatīvu pievienoties komitejai, kas tika izveidota pirms 9 gadiem, un kurā ietilpst Polija, Nīderlande, Somija un Izraēla. "Polija nekādu negatīvu lēmumu šajā jautājumā nav pieņēmusi… Izpildkomitejas sēdē šī gada maijā, kas notika Varšavā un Sobiborā, mēs kopā nonācām pie secinājuma, ka, ja mēs darbojamies tādā sastāvā jau gandrīz 10 gadus un jau esam faktiski pabeiguši (darbu), tad pēdējā brīdī nebūtu jēgas pievienot kārtējo valsts; mēs gribam realizēt to tādā sastāvā, kādā mēs strādājam jau no paša sākuma," — teica Selins.

"Tas nav negatīvs lēmums attiecībā uz Krieviju, tas ir pozitīvs lēmums attiecībā uz šī projekta realizāciju līdz galam tādā sastāvā, kurā mēs strādājam un diskutējam jau desmit gadu garumā," — viņš teica.

Vācijas karogs - Sputnik Latvija
Vācija atbildēja Polijai ar stingru atteikumu sakarā ar reparāciju prasību

2013. gadā Krievijas pusē tika uzaicināta pievienoties piemiņas muzeja-vietas atjaunināšanas projektam Sobiborā. Projekts, ko ierosinājušas Polija, Izraēla, Nīderlande un Slovākija, paredz uzbūvēt jaunu memoriālu, atjaunot muzeja iekārtas, izveidot atbilstošu infrastruktūru.

Tomēr jūlijā no Varšavas tika saņemts oficiāls ziņojums, ka 12.-13. jūnijā notikušajā Starptautiskā vadības projekta komitejas sēdē tika nolemts turpināt sadarbību līdzšinējā sastāvā. Krievijas ĀM pauda vilšanos saistībā ar šo lēmumu un nosauca atteikšanās iesaistīt Krieviju projektā par "amorālu no vēsturiskās atmiņas viedokļa".    

Ziņu lente
0