Vācija atbildēja Polijai ar stingru atteikumu sakarā ar reparāciju prasību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas valdība uzskata kara reparāciju jautājumu, kuras pieprasa Polija par nodarīto kaitējumu, kurš tai tika nodarīts Otrā pasaules kara laikā, par slēgtu.

RĪGA, 26.augusts — Sputnik. VFR pozīcijā jautājumā par kara reparāciju izmaksu Polijai paliek nemainīga, paziņoja Vācijas Ministru Kabineta preses dienestā.

Berlīne atbildēja ar stingru "nē", atbildot uz Varšavas prasībām izmaksāt kara reparācijas par zaudējumiem, kuri nodarīti Polijai Otrā pasaules kara laikos. Vācijas valdības preses dienestā uzsvēra, ka tā ir "principiāla nostāja".

Polijas premjerministre Beāta Šidlo - Sputnik Latvija
Polijas premjerministre: Varšavai ir tiesības uz reparācijām no Vācijas

"Jūs varat par to izlasīt 2.augusta valdības brīfinga protokolā, kad šis temats tika apspriests pēdējo reizi, " teica preses dienesta pārstāvis.

2.augustā, brīfinga laikā, VFR valdības oficiālā pārstāvja vietniece Ulrike Demmere paziņoja, ka Ministru Kabinets nav saņēmis nekādas prasības no Varšavas par iespējamām reparācijām. Viņa uzsvēra, ka Vācija, neapšaubāmi, ir atbildīga par Otro pasaules karu morālā, politiskā un finanšu nozīmē, taču "vācu reparāciju jautājums Polijai tika beidzami noregulēts pagātnē politikas un likuma līmeņos".

Iepriekš Polijas premjerministre Beāte Šidlo paziņoja, ka Varšavai ir tiesības uz reparācijām no VFR, un uzskata zaudējumu atlīdzināšanu, kurš tika nodarīts republikai Otrā pasaules kara laikā, par taisnības atjaunošanas jautājumu.

Krievijas Kara un vēstures biedrības zinātņu direktors Mihails Mjagkovs uzskata, ka Polijas paziņojumus attiecībā uz reparācijām, iespējams, iniciējušas ASV, lai ietekmētu priekšvēlēšanu kampaņas gaitu Vācijā.

Pēc Mjagkova viedokļa, Polija jau tā ir saņēmusi pietiekami daudz, ņemot vērā Polijas teritoriālos ieguvumus pēc Otrā pasaules kara beigām, kuri, pēc ekspertu vērtējumiem, seguši vairāk, nekā pusi no ekonomikā radītajiem zaudējumiem, kurus piedzīvojusi valsts, kā arī tas, ka Padomju Savienība daļu no savām reparācijām atdeva Varšavai.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija – Vācijai: mēs izglābām jūs no krieviem. Maksājiet

Tāpat eksperts nosauca Polijas reparāciju paziņojumus par mēģinājumu pievērst sev Eiropas Savienības uzmanību, un, pirmām kārtām, tās vadošās valsts — Vācijas uzmanību, nostādot to pozīcijā, kad tā varēs atpirkties ar naudas pārvedumiem par labu Polijas ekonomikai vai arī sniegt kaut kādas priekšrocības pilsoņiem, kuri strādā VFR teritorijā.

"Poļiem derētu paskaitīt, kādu palīdzību Polija saņēmusi no Padomju Savienības. Tie ir miljons un miljoni dolāru tajā valūtas izteiksmē — tā ir arī pilsētu, transporta infrastruktūras, pārtikas sistēmas atjaunošana. Par to Varšava neatceras, " noslēgumā teica Mjagkovs.

Potsdamas konferences laikā 1945.gadā tika panākta vienošanās, saskaņā ar kuru Polija saņēma daļu no PSRS reparācijām, kura nāca no Vācijas austrumu zonas. Dažus gadus pēc tam PSRS un Polijas Tautas Republika (PTR) noslēdza vienošanos, kura pārtrauc reparāciju pieprasīšanu no Vācijas Demokrātiskās Republikas (VDR), sākot ar 1954.gadu.

Pēc esošo Polijas varas iestāžu viedokļa, lēmums par PTR atteikšanos no reparācijām tika pieņemt PSRS spiediena iespaidā un netika nostiprināts likuma kārtībā, tādēļ faktiski valsts nav atteikusies no zaudējumu atlīdzināšanas, kuri tika nodarīti Otrā pasaules kara laikā.    

Ziņu lente
0