Pauduši nožēlu. NATO komentē Putina vizīti Abhāzijā

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins un Abhāzijas Republikas prezidents Rauls Hadžimba
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Abhāzijas Republikas prezidents Rauls Hadžimba - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašlaik Maskava sniedz palīdzību ekonomikas attīstībā Abhāzijai un Dienvidosetijai. Abu republiku vadība neslēpj, ka valstu budžeti līdz šim lielā mērā tiek finansēti par Krievijas līdzekļiem.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. NATO nožēlo, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieradies Abhāzijā "piecu dienu kara" gadadienā, nesaskaņojot savu vizīti ar Tbilisi, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz alianses pārstāvja vietas izpildītāju Dilanu Vaitu.

"Prezidenta Putina vizīte Gruzijas reģionā Abhāzijā bruņota konflikta devītajā gadadienā kaitē starptautiskajiem pūliņiem risināt to sarunu ceļā," — viņš teica.

Gruzija — pret

Житель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото - Sputnik Latvija
Krievijas delegācija uzskata, ka "Tbilisi deklarācijai" ir militārs raksturs

Gruzijas Ārlietu ministrija arī nosodīja Putina vizīti Abhāzijā, nodēvējot to par "cinisku soli".

"Gruzijas 2008. gada plaša mēroga militārās intervences dienā KF prezidenta Putina vizīte okupētajā Abhāzijas reģionā liecina, ka mērķtiecīgā Maskavas politika pret Gruziju turpinās," — paziņoja Gruzijas ĀM.

Pirmo reizi četros gados

Putins ieradās Abhazijā dienu iepriekš, šī vizīte ir pirmā kopš 2013. gada.

Krievijas līderis ticies ar Abhāzijas kolēģi Raulu Hadžimbu, paziņojot pārrunu rezultātā, ka starp Maskavu un Suhumi izveidojušās "ļoti īpašas attiecības".

"Mēs droši garantējam Abhāzijas drošību, neatkarību un autonomiju. Esmu pārliecināts, ka tā arī notiks turpmāk," — teica Putins.

Valsts vadītājs piebilda, ka turpinās darbs republikas aizsargspējas nodrošinājuma jomā. "Apvienotais grupējums attīstās ļoti labi, uz solīdas bāzes pamatiem, mums ir arī vienošanās par turpmākiem soliem,"- uzsvēra prezidents.

Ekonomiskā palīdzība

Hadžimba uzsvēra, ka Abhāzija ir ieinteresēta Krievijas kredītu apjoma palielināšanā mazā un vidējā biznesa attīstībai. Viņš arī informēja, ka 2017. gadā Krievija investīciju programmas ietvaros sniegusi republikai 2,5 miljardus rubļu.

ASV. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV senators ierosina izveidot grantus valstīm, kas robežojas ar Krieviju

Saskaņā ar Abhāzijas vadītāja teikto, republikā tiek īstenoti projekti mazās un vidējās uzņēmējdarbības jomā, iesaistot Krievijas banku kredītresursus 1,2 miljardu rubļu apjomā. Šī programma ļauj Suhumi attīstīt lauksaimniecisko ražošanu.

Krievijas prezidents sacīja, ka Maskava turpinās veicināt republikas sociālo un ekonomisko attīstību.

Pateicība no Abhāzijas

Putins paziņojis, ka pēc sarunām tiks parakstīta vienošanās, kas ļaus Abhāzijas iedzīvotājiem izmantot ne tikai Krievijas veselības apdrošināšanas sistēmu, bet arī ārstniecības iestādes. Hadžimba atbildēja, ka republika sociāli un ekonomiski attīstās, un risina drošības jautājumus, pateicoties Krievijai.

"Abhāzija un tās tauta sirsnīgi pateicas jums par lēmumiem, kuri tiek pieņemti mūsu attiecību attīstībai," — sacīja republikas vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka tikšanās laikā pārrunāti jautājumi veicinās valsts tālāku attīstību un stiprinās divpusējās attiecības.

Piemiņas datums

Hadžimba atzīmēja, ka 8. augusts ir nozīmīga diena gan Abhāzijai, gan Dienvidosetijai.

Krievijas prezidents, Bruņoto spēku virspavēlnieks Vladimirs Putins Admiralitātes krastmalā Sanktpēterburgā Krievijas Jūras kara flotes dienas galvenajā parādē 30. jūlijā - Sputnik Latvija
Vladimirs Putins: Krievijas vēsture cieši saistīta ar flotes uzvarām

"Krievijas vadības rīcība ļāva saglabāties Dienvidosetijai un, protams, dāvāja iespēju mūsu mazo valstu atzīšanai," — sacīja republikas vadītājs.

"Piecu dienu karš"

Naktī uz 2008. gada 8. augustu Gruzijas karaspēks ar zalves iekārtām "Grad" apšaudīja Dienvidosetiju un nopostīja daļu tās galvaspilsētas Chinvalas. Krievija, aizstāvot Dienvidosetijas iedzīvotājus, daudzi no kuriem pieņēmuši Krievijas pilsonību, ieveda karaspēku un pēc piecām karadarbības dienām padzina Gruzijas karavīrus no republikas.

Pēc "piecu dienu kara" Maskava atzina Abhāzijas un Dienvidosetijas suverenitāti un neatkarību. Krievijas varas iestādes vairākkārt norādījušas, ka šis lēmums nav pārsūdzams.    

Ziņu lente
0