Eiropas Savienība ieviesusi jaunas sankcijas pret Krieviju Siemens un Krimas dēļ

© AP Photo / Virginia MayoES karogs
ES karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Siemens datiem, koncerna piegādātās uz Tamaņu turbīnas, nelikumīgi nokļuva Krimā.

RĪGA, 5.augusts — Sputnik. Eiropas Savienība paplašināja sankciju sarakstu pret Krieviju sakarā ar Siemens turbīnu piegādi Krimai.

Jūlija sākumā vācu kompānija Siemens paziņoja, ka četras turbīnas, kuras bija paredzētas projektam Tamaņā, tika nelikumīgi piegādātas Krimai. Koncerns piedāvāja anulēt līgumu un izpirkt aprīkojumu. Tāpat Siemens grasās lauzt licences vienošanos ar Krievijas kompānijām par aprīkojuma piegādi elektrostacijām un apturēt piegādi pēc esošajiem līgumiem ar valsts kontrolētajām kompānijām.

Viļņas panorāma. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas kompānijas tiek turētas aizdomās par Krievijai adresēto sankciju pārkāpumu

Vēlāk Vācijas ĀM paziņoja, ka gatavo kopējo Eiropas atbildi skandālam ar turbīnu piegādēm. Kā paziņoja RIA Novosti avoti ES, pagājušajā nedēļā Eiropas Savienības dalībvalstu pastāvīgie pārstāvji saskaņoja individuālo sankciju paplašināšanu, kuras darbojas attiecībā uz Krieviju. Pēc viņa vārdiem, diskusijas gaitā "tika izteikts plašs atbalsts Vācijas piedāvājumam".

"ES ierakstīja trīs Krievijas pilsoņus un trīs kompānijas, kuras tika iesastītas gāzes turbīnu piegādē Krimai, personu sarakstā, kuriem tiek piemēroti ierobežošanas pasākumi sakarā ar darbībām, kuras iedragā Ukrainas teritoriālo kopīgumu, suverenitāti un neatkarību, " teikts ES Padomes ziņojumā.

Jaunajā sankciju saraksta izrādījušies, tostarp enerģētikas ministra vietnieks Andrejs Čerezovs un Enerģētikas ministrijas departamenta vadītājs Jevgenijs Grabčaks, "Tehnopromeksport" ģenerāldirektors Sergejs Topor-Gilka un kompānija "Interavtomatika".

Ieprikš komentējot mediju ziņojumus par iespējamo sankciju paplašināšanu sakarā ar Siemens situāciju, Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka tas nav iemesls Kremļa reakcijai.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Vējonis tic, ka neviens nenodos Latvijas neatkarību par gandarījumu Krievijai

Koncerns Siemens AG, kurš dibināts 1847.gadā, ir viens no pasaules līderiem elektrotehnikas, elektronikas, enerģētiskā aprīkojuma, transporta, medicīniskā aprīkojuma un apgaismošanas tehnikas ražošanas nozarē, kā arī specializēto pakalpojumu nozarē dažādās rūpniecības, transporta un sakaru nozarēs. Kompānijas štābi atrodas Berlīnē un Minhenē.

Siemens ģenerāldirektors Jozefs Kēzers sagaida, ka situācijas dēļ ar gāzes turbīnu piegādi Krimai pazaudētie ienākumi Krievijā 2017.gadā sastādīs 100-200 miljonus eiro. Ikgadējie Vācijas koncerna ienākumi Krievijā sastāda apmēram 1,2 miljardus eiro.

30.jūnijā, pēc 2016.-2017.gada finanšu gada deviņu mēnešu aplēsēm, Siemens ienākumi palielinājušies par 5,3%, sastādot 60 miljardus 750 miljonus eiro.    

Ziņu lente
0