Visiem visu paskaidrojām, brauciet un skatieties: Lukašenko par mācībām "Rietumi 2017"

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas līderis atkal apliecināja, ka Krievijas un Baltkrievijas savstarpējās mācības ir atvērtas ārvalstu novērotājiem.

RĪGA, 28.jūlijs — Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apstiprināja, ka septembrī gaidāmās Baltkrievijas un Krievijas savstarpējās mācības "Rietumi 2017" ir atvērtas ārvalstu novērotājiem.

"Par to ir daudz teikts, un es gribētu dzirdēt kaut ko jaunu. Visi vecie jautājumi — gan NATO raizes, gan mūsu kaimiņi, gan Ukrainā es nesen biju — visiem viss paskaidrots. Mācības ir atvērtas, mēs aicinām vai jau esam uzaicinājuši lielu novērotāju skaitu. Brauciet, skatieties, " citē Lukašenko vārdus Sputnik Baltkrievija sēdes laikā ar Drošības padomes Valts sekretariātu.

Солдаты российской армии в строю - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Rietumi 2017" – dāvana Baltijas rusofobiem

Baltkrievijas un Krievijas bruņoto spēku savstarpējās stratēģiskās mācības "Rietumi 2017" norisināsies no 14. līdz 20.septembrim Baltkrievijas teritorijā. Kopējais mācību dalībnieku skaits, saskaņā ar 2011.gada Vīnes dokumentu, nepārsniegs 13 tūkstošus cilvēku. Krieviju mācībās pārstāvēs apmēram 3 tūkstoši militārdienējošo un ap 280 tehnikas vienību, plānots piesaistīt aviācijas specvienības. Mācībās tiks atstrādāti reģionālā karaspēku grupējuma plānošanas un izmantošanas jautājumi, ņemot vērā NATO aktivitātes pastiprināšanos pie Krievijas un Baltkrievijas robežām.

Baltkrievijas līderis tāpat pievērsa uzmanību tam, ka mācībām ir aizsardzības raksturs. "Tradicionāli šīs mācības veiksim ar Krievijas Federāciju, " noslēgumā teica Lukašenko.

Galvenais ir manevri

Gaidāmās mācības "Rietumi 2017" vairāku mēnešu garumā izraisa raizes vairāku NATO valstu pārstāvjiem. Tā, Lietuvas Aizsardzības ministrija sagatavoja atskaiti par draudiem nacionālajai drošībai, kurā atsevišķa loma tika atvēlēta mācībām "Rietumi 2017". Baltkrievijas Aizsardzības ministrija nosauca ziņojumu par izdomājumu un atteicās to komentēt. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nosauca Lietuvas specdienestu paziņojumu par ārēji uzspiestās totālās rusofobijas demonstrēšanu.

Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polijas vēstnieks ASV pastāstījis par bažām sakarā ar mācībām "Rietumi 2017"

Polijas vēstnieks ASV Pjotrs Viļčeks aizvadītajā nedēļā paziņoja, ka Austrumeiropas valstis atrodas "baiļu un nenoteiktības" atmosfērā sakarā ar gaidāmajām mācībām "Rietumi 2017", raksturojot manevrus kā "potenciālus draudus".

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Felons nosauca gaidāmās mācības par daudz lielāka mēroga mācībām, nekā jebkuras no NATO mācībām un "vairāk provocējošām, nekā jebkāda NATO spēku izvietošana". Viņš apsolīja, ka ļoti cītīgi vēros šīs mācības. Analoģisku solījumu devis arī NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs, atzīmējot, ka nepieciešamības gadījumā alianse ir gatava rīkoties, sasaucot Padomes Krievija-NATO sēdi.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pēc vizītes Minskā paziņoja, ka pārrunu laikā ar baltkrievu kolēģi Vladimiru Makeju saņēma visas atbildes sakarā ar mācībām "Rietumi 2017".    

Ziņu lente
0