Viedoklis

Kā Pepsi pārdeva PSRS limonādi apmaiņā pret alkoholu un ieročiem

© Sputnik / Владимир Акимов / Pāriet pie mediju bankasПепси-кола
Пепси-кола - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atspirdzinošo dzērienu ražotājs aukstā kara laikos kā samaksu par savu produkciju saņēma padomju bruņojumu. Viens no Pepsi vadītājiem teica Buša administrācijas pārstāvim: "Mēs atbruņojam Savienību ātrāk nekā jūs".

Portāls InoSMI publicējis Rodrigo Alonso (Rodrigo Alonso) raksta tulkojumu spāņu laikrakstam ABC.

Visi ir dzirdējuši par grūtībām, ar ko nācās saskarties amerikāņu uzņēmējiem, kuri aukstā kara laikos cerēja pārdot savu produkciju PSRS. Tāpat kā Pepsi direktoram Donaldam Kendalam (Donald M. Kendall), daudziem nācās ķerties pie viltībām, lai izveidotu biznesu ar Savienību, kas negribīgi pacēla "Dzelzs priekškaru" un atsijāja visu, kas varētu ost pēc ASV un "kapitālisma". Kompānija, ko vadīja dzērienu industrijas magnāts, pirmā pārliecināja komunistus atļaut pārdot savu labāko produktu padomju tirgū.

Hruščova Pepsi

Krievijas diena - Sputnik Latvija
Viedoklis
Mainīgās Krievijas mainīgie svētki
Pepsi un Padomju Savienības "romāns" sākās 1959. gada vasarā Amerikas Nacionālās izstādes laikā Maskavā, tajā prezidents Eizenhauers vēlējas ar propagandas palīdzību satriekt padomju cilvēku apziņu, demonstrējot kapitālistisko dzīvesveidu Savienotajās Valstīs. Vienlaikus, kā norāda Reičela Berona (Rachel Barron) savā monogrāfijā "Ričards Niksons kā politiķis", Amerikas valdība mēģināja nodibināt sakarus ar padomju līderi Ņikitu Hruščovu, ar kuru tai vienmēr bija sarežģītas attiecības (ne velti viņš bija viens no 1962. gada oktobra Karību krīzes galvenajiem personāžiem). 

Izstādes norises laikā notika vēsturiskais strīds starp viceprezidentu Niksonu un komunistisko līderi, kurš vadīja Padomju Savienību destaļinizācijas laikā. Strīds izcēlās par "tradicionālo" amerikāņu virtuvi. Izstādē Kendals ļoti veiksmīgi "iesmērēja" padomju vadītājam sava slavenā dzēriena pudeli, ko Hruščovs izdzēra bez mazākajām šaubām un kļuva par aukstā kara zīmīgākās fotogrāfijas galveno varoni un amerikāņu firmas labāko reklāmu.

Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs - Sputnik Latvija
Gorbačovs atzīmējis visas aukstā kara pazīmes pasaulē un bruņošanās sacīkstes

Ieņēmis Pepsi prezidenta amatu, amerikāņu biznesmenis nolēma mēģināt vienoties ar Savienību par savu gāzēto dzērienu piegādi padomju veikalos. Sarunās gaitā ar komunistu dižvalsti, amerikāņiem nācās saskarties ar būtisku šķērsli — kā saņemt apmaksu? Rublis nekotējās starptautiskajos tirgos, tāpēc ASV biznesmenim un PSRS vadībai nācās ķerties pie viltības, lai noslēgtu vienošanos par amerikāņu dzēriena apmaiņu pret degvīnu.

Līgums starp PSRS un Pepsi paredzēja piegādāt ASV lielas partijas degvīna "Stoļičnaja", ar ko Kendals cerēja nopelnīt. Tā iznāca, ka ASV bezalkoholisko dzērienu ražošanas kompānija pirmā sāka ražot kapitālistisko dzērienu padomju zemē.

1972. gadā parakstītais līgums bija ārkārtīgi izdevīgs abām pusēm: Pepsi saņēma ilgi gaidīto ieeju padomju tirgū, bet PSRS (jau ar Leonīdu Brežņevu priekšgalā) veica apmaksu ar naturālu produktu, kas valstī bija pārpilnībā.

Limonāde apmaiņā pret ieročiem

Turpmākajos gados amerikāņu kompānija atklāja PSRS vairākus uzņēmumu —1989. gadā, kad beidzās līguma termiņš, to skaits sasniedza divus desmitus. Amerikāņiem un Gorbačova administrācijai nācās atkal sēsties pie sarunu galda, lai pārskatītu līguma punktus.

NATO - Sputnik Latvija
Izlūkdienestu veterāns: pēc PSRS sabrukuma NATO gribēja sašķelt Krieviju

Šoreiz risinājums tika atrasts bruņojumu veidā. 90. gadu sākumā sākās sāpīgais PSRS sabrukšanas process. Lielvalsts, kas vēl nesen bija ASV sāncense cīņā par pasaules virsvaldību, pārvērtās par kolosu uz māla kājām 80. gadu ekonomiskā kolapsa dēļ, ko daļēji izraisīja rūpnieciskās sacensības ar kapitālistiem. Šīs sacīkstes, kā pamatoti norāda Hulio Sau Aguajo (Julio Sau Aguayo) vienā no savām grāmatām, iesakņojas jau Otrā pasaules karā, spriedze kļuva īpaši redzama slavenas Potsdamas konferences gaitā 1945. gadā.

Tajā situācijā padomju valdība nespēja atrast neko labāku par piedāvāt amerikāņu korporācijai apmaksu ieročos, kas izrādījās nevajadzīgi pēc aukstā kara beigām.

Tā kompānija Pepsi kļuva par 17 zemūdeņu, viena kreisera, vienas fregates un viena mīnu kuģa īpašnieci un uz īsu laiku pārvērtās par sesto militāro spēku pasaulē.

Laikraksts New York Times apraksta amizantu epizodi, kas notika Kendala un ASV prezidenta padomnieka nacionālās drošības jautājumos Buša administrācijā, Brenta Skoukrofta (Brent Scowcroft) sarunas laikā. Runājot par PepsiCo produkcijas apmaksu, Kendals ironiski teica valdības pārstāvim: "Mēs atbruņojam PSRS ātrāk, nekā jūs".

Ziņu lente
0