Politika

Skolēnus Lietuvā apsūdz par līdzdalību "Krievijas propagandā"

© AFP 2023 / Sergei Gapon"Nakts vilki"
Nakts vilki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējais skandāls pārsteidzis Lietuvas skolas, kuras tūristiskās apmaiņas programmu ietvaros sūta bērnus uz vasaras nometnēm, kas organizētas Krievijas teritorijā.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Divas nedēļas ilgs brauciens uz Krasnogorsku Piemaskavā no Pluņģes pilsētas tika organizēta apmaiņas programmas ietvaros, ko kontrolēja un apstiprināja dažādu līmeņu ierēdņi, vēsta Sputnik Lietuva. Tika apspriesti vizītes termiņi — no 1. līdz 12. jūlijam. Atpūtas laikā nometnē skolēni no Lietuvas apmeklēja Lielā Tēvijas kara muzeju. Taču, saskaņā ar Pluņģes vadības vārdiem, pasākumu programmā nebija iekļauta tikšanās ar baikeriem no "Nakts vilkiem", un tieši tā radīja vētrainu sašutumu Lietuvas patriotu aprindās.

Lietuvas Seima - Sputnik Latvija
Lietuvas kultūras ministrei tiek pārmesta "Kremļa propaganda"

Bērnu tikšanās ar kluba "Nakts vilki" baikeriem ir baismīgāka nekā saskarsme ar buboņu mēra vai Ebolas drudža slimniekiem. Kā Pluņģes pilsētiņas vadība varēja pieļaut kaut ko tādu?! Patriotu sašutumam nav gala. Saeimas deputāta kandidāts no Pluņges-Retavas apgabala, konservators Jurģis Razma ir sadusmots un atceras, kā viņa partija "Tēvzemes savienība — Kristīgie demokrāti" jau vairākkārt brīdinājusi Pluņģes mēru, liberāli Andrusu Klišoni, cik bīstami ir jebkādi kontakti ar Krievijas ierēdņiem, kuri organizē vasaras nometnes un uzaicina lietuviešu skolēnus tās apmeklēt. Nepaklausīja. Re, te nu ir sekas.

Kā tagad izārstēt skolēnus, ko inficējis Krievijas galvenais baikeris Aleksandrs Zaldostanovs? Kur un kā organizēt dezinfekciju, kādus preparātus pielietot? Šķiet, Lietuvas patriotu izstrādātās vecās antikrieviskās vakcīnas vairs nedarbojas, bet jaunām vairs nav ne līdzekļu, ne argumentu.

"Tikai, iespējams, agrāk nebija tik acīmredzamu faktu par iesaistīšanos propagandā, kā tagad tie baikeri, iespējams, (agrāk — red.) gadījumi bija vieglāki. Tagad parādījušās acīmredzamākas propagandas formas, kā varēja spriest no apraksta," — paziņoja Razma.

Viļņas mērijas Investīciju un reklāmas nodaļas vadītājs Dariuss - Sputnik Latvija
Viļņas mērijas darbinieks atlaists par "mežabrāļu" kritiku

Tūlīt pat atmiņā ataust notikums pirms trim gadiem, kad Viļņas apgabala prokuratūras un Viļņas apgabala policijas Galvenā komisariāta darbinieki nodarbību laikā ieradās ar kratīšanu divās krievu skolās, kuru skolēni vasarā atpūtās Krievijas Izglītības ministrijas organizētajā nometnē "Sojuz". Toreiz Ģenerālprokuratūra pat sāka pirmstiesas izmeklēšanu lietā par Lietuvas Republikas nacionālās drošības apdraudējumu. Viļņas Sofijas Kovaļevskas vārdā nosauktās skolas un Vasilija Kačalova ģimnāzijas skolēnus nopratināja, bet vadību un pedagogus gandrīz vai apsūdzēja par valsts nodevību. Pēc divus gadus ilgas izmeklēšanas Lietuvas Ģenerālprokuratūra galu galā bija spiesta pārtraukt procesu un atcelt pret krievvalodīgo skolu vadību izvirzītās apsūdzības. Un te — jaunas iespējas sacelt traci.

Pluņģes mērs jau grimis dziļā nožēlā.

"Es atvainojos sakarā ar to, ka Pluņģes bērni vasaras brīvdienās bija iesaistīti pasākumā ar skaidri saskatāmām propagandas pazīmēm. Ar mūsu bērniem apmaiņas programmas ietvaros uz Krasnogorsku brauca pašvaldības pārstāvji, kuriem bija jākontrolē, lai bērnu atpūta nebūtu politizēta. Diemžēl tas nav noticis. Pieļauta kļūda, kam nav iespējams rast attaisnojumu. Tā saņems tūlītēju vērtējumu," — teikts mērijas preses apkārtrakstā.

Pilsētas mērs Andruss Klišonis nav norādījis, vai Pluņģes skolās gaidāmi prokuratūras izmeklētāji ar kratīšanu, taču skolas direktoram un pedagogiem, kuri organizēja braucienu uz Krieviju, domājams, nāksies sniegt liecības atbilstoši stingriem likumiem.

Ziņu lente
0