Politika

Viļņas mērijas darbinieks atlaists par "mežabrāļu" kritiku

© Foto : facebook / Darius UdrysViļņas mērijas Investīciju un reklāmas nodaļas vadītājs Dariuss
Viļņas mērijas Investīciju un reklāmas nodaļas vadītājs Dariuss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iebildumi pret oficiālo viedokli par "vēsturisko patiesību" maksājusi posteni Dariusam Udrim.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Viļņas mērijas Investīciju un reklāmas nodaļas vadītājs Dariuss Udris atlaists par komentāru Facebook tīklā, kurā viņš paudis šaubas par "lietuviešu partizānu" viedokli, vēsta Sputnik Lietuva.

Udris Facebook publicēja komentāru publikācijā par "mežabrāļiem", kuri pēckara gados aicināja izrēķināties ar Lietuvas kolhozu priekšsēdētājiem un padomju varas pārstāvjiem. Patlaban komentārs ir dzēsts.

Mežabrāļi - Sputnik Latvija
Mežabrāļi: NATO publicējusi video par latviešu partizāniem

"Pēc kādiem kritērijiem kolhozu organizācija tika pielīdzināta noziegumiem pret cilvēci, par kuriem ētiskās normas ļauj draudēt ar nāvi? Vai patiešām tikai tāpēc, ka mērķis attaisno līdzekļus? Nogalināt vai draudēt ar nāvi kolhozu organizētājiem — vai tas ir morāls solis? Kādas ētiskās normas to pieļauj?" — rakstīja Udris.

"Mežabrāļi" — bruņotas nacionālās atbrīvošanas vienības, kas darbojās 40-50. gados PSRS republiku — Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teritorijā. Tās protestēja pret padomju varu, pieprasīja atjaunot republiku neatkarību. Kustības lielākā mēroga darbība bija vērojama Lietuvā 1944.-1947. gg., kad "mežabrāļi" uzsāka atklātu pretošanos padomju varai.

Udra komentārs nepalika nepamanīts patriotu aprindās. Patlaban Lietuvā "mežabrāļi" tiek uzskatīti par varoņiem, tāpēc jau nākamajā dienā sāka birt dusmīgi izteikumi.

Konservatoru līderis Gabriels Landsberģis partijas vārdā publicēja paziņojumu, kurā pieprasīja, lai Viļņas mērs Remiģijs Šimašis attīrītu galvaspilsētas ierēdņu rindas no neuzticamiem elementiem.

Daņila Kozlovskis filmā Vikings - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Svešais starp savējiem": kā ārvalstu kino apdraud Lietuvas nacionālo drošību

"Nav saprotams, kā valsts organizāciju var vadīt cilvēks, kurš ne tikai nesaprot mūsu vēsturi, bet arī savos publiskajos izteikumos pazemo Lietuvas brīvības cīnītājus un izplata tendenciozas interpretācijas par Lietuvas valstiskuma nozīmi. Pilsētas vadībai ir stingri jānovērtē šādi Viļņas pašvaldībai pakļautas iestādes vadītāja skandalozi paziņojumi," — teikts Tēvzemes savienības/Kristīgo demokrātu paziņojumā.

Rezultātā Udris tika atlaists no amata, lai arī iepriekš Šimašis informēja, ka vērtē savu padoto darba rezultātus, nevis komentārus sociālajos tīklos.

"Mēra lēmums man sagādāja vilšanos. Biju labākās domās par viņu," — pavēstīja bijušais Viļņas mērijas ierēdnis pēc sarunas ar Šimaši.

Музей оккупации в Риге - Sputnik Latvija
Baltijas okupācijas muzeji: vēsture dalās

Udris nav vienīgais, kas dārgi samaksājis par nepiesardzīgiem izteikumiem un vērtējumu, kas neatbilst oficiālajam viedoklim.

Piemēram, bijušais Viļņas mērs Aļģirds Paleckis kļuvis par persona non grata Lietuvas politiskajās aprindās pēc pieņēmuma par to, ka fakti, kas pierāda 14 Lietuvas pilsoņu bojāeju padomju karavīru vainas dēļ protesta akcijās pie Viļņas televīzijas torņa un telecentra 1991. gada 13. janvārī, nav pietiekami ticami. Paleckis pavēstīja, ka tolaik "savējie varēja šaut uz sāvējiem". Tiesas izmeklēšanā 2012. gadā politiķis tika atzīts par vainīgu "padomju okupācijas politiskā noliegšanā" un viņam tika piespriests naudas sods 3 tūkstošu eiro apmērā. 

Ziņu lente
0