Čakša kritizē Ģimenes ārstu asociāciju par spītību

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas veselības ministre Anda Čakša
Latvijas veselības ministre Anda Čakša - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Anda Čakša uztver asociācijas plānos turpināt streiku kā nevēlēšanos rūpēties par turpmāko veselības aprūpes attīstību.

RĪGA, 19.jūlijs — Sputnik. Latvijas veselības ministre Anda Čakša LTV raidījumā "Rīta panorāma" izkritizēja Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju (LĢĀA) par nevēlēšanos parakstīt vienošanos ar valdību.

Vakar LĢĀA izskatīja premjerministra Māra Kučinska un Veselības ministrijas vadītājas piedāvājumus par situācijas uzlabošanu veselības aprūpes nozarē un nolēma neparakstīt vienošanos ar valdību un turpināt streiku.

Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti maina streika formu

"Man šobrīd ir vēlme runāt par tādu spītību no asociācijas puses, jo nevaru saprast, vai mēs runājam ar ģimenes ārstiem pašiem vai asociācijas vadību," — paziņoja Čakša.

Pēc viņas viedokļa, atteikšanās no pieslēgšanās pie elektroniskās veselības aprūpes sistēmas liecina, ka asociācijai nav vēlmes rast kompromisu un domāt par nozares attīstību.

"Tāpēc esam nolēmuši rīkot konferences veida diskusiju, kur tiks aicināti paši ģimenes ārsti, lai uzklausītu viņu iebildumus un ieviestu skaidrību," — atzīmēja iestādes vadītāja.

No kā atteicās LĢĀA

Varas iestādes apsolījušas nodrošināt proporcionālu atalgojumu paaugstināšanu medicīnas personālam, paredzot, ka no nākamā gada tiks palielināta ģimenes ārstu algas daļu kapitācijas summā — par 150 eiro ikmēnesi par atsevišķu kvalitātes kritēriju izpildīšanu. Kritēriju noteikšanai piedāvāts izveidot darba grupu.

Ģimenes ārstu streiks - Sputnik Latvija
Vienošanās nav panākta: ģimenes ārstu streiks turpinās

Turklāt, runa ir par ziņojumā "Par veselības aprūpes sistēmas reformu" iekļautās sadaļas precizēšanu par primāro veselības aprūpi, līdz 2017.gada 15.septembrim ir jāsagatavo detalizētu piedāvājumu par tās attīstību.

Vienošanās projekts paredz izmaiņu ieviešanu normatīvajos aktos, kuri noteiks, ka līdz 2018.gada 1.janvārim vienotās elektroniskās veselības aprūpes sistēmas izmantošana ģimenes ārstiem ir brīvprātīga.

Piekrītot šiem piedāvājumiem, LĢĀA uzņemas atbildību nodrošināt līgumu izpildi, kuri noslēgti ar Nacionālo veselības dienestu, tostarp ģimenes ārstu pieslēgšanu pie elektroniskās veselības aprūpes sistēmas līdz šī gada rudenim.    

Ziņu lente
0