Mediji: ģimenes ārsti nav gatavi strādāt elektroniskajā sistēmā

© Kenny HolstonВрач за работой
Врач за работой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau septembrī visām slimības lapām, receptēm un nosūtījumiem būs jābūt elektroniskiem, taču daudzi nav gatavi obligāti izmantot jauno e-veselības sistēmu.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Līdz elektroniskās veselības aprūpes (e-veselības) sistēmas testēšanas noslēgumam palikuši divi mēneši, atgādina NRA, taču jautājumi par gatavību darbam sistēmā vēl nav atbildēti.

Patlaban e-veselības sistēmai pievienojušās visas 52 slimnīcas un 85% aptieku. Bažas rada nelielais tai pievienojušos ģimenes ārstu skaits – tikai 23%. Neskatoties uz to, Nacionālais veselības dienests (NVD) turpina e-veselības sistēmas ieviešanu.

Vīrietis gaida pieņemšanu pie ārsta - Sputnik Latvija
Kas neveic iemaksas, tas saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību un ģimenes ārstu

Jau jūlijā ģimenes ārstiem jāievada sistēmā pamatinformācija (alerģijas, hroniskās slimības, medikamenti), un no septembra ieplānota obligāta pāreja pie e-veselības sistēmas, kuras ietvaros receptes, slimības lapas, nosūtījumi, slēdzieni un izraksti, kā arī izmeklēšanas rezultāti pieļaujami tikai elektroniskā veidā.

Iepriekš ģimenes ārsti un viņu nozares organizācija vairākkārt paudusi kritisku attieksmi pret e-veselības sistēmu. Pēc mediķu domām, nepieciešamība uzturēt elektronisko dokumentāciju būtiski sarežģīs speciālistu darbu un pagarinās pacientu rindas.

Šī problēma ir īpaši aktuāla arī tāpēc, ka liela daļa ģimenes ārstu Latvijā ir cienījama vecuma cilvēki, un viņu iemaņas darbā ar datoru nebūt nav ideālas. Turklāt ārsti sūdzas arī par e-veselības sistēmas tehniskajiem trūkumiem.

Taču veselības ministre Anda Čakša jūnija sākumā paziņoja, ka e-veselības sistēmas lietošana mūsdienu situācijā ir absolūti normāla parādība.

"Ģimenes ārsti ignorē Ministru kabineta noteikumus, kuri skaidri norāda, ka šiem līgumiem ir jābūt noslēgtiem," – uzsvēra ministre, piebilstot, ka katru mēnesi ģimenes ārstu prakses saņem vairāk nekā 200 eiro tieši datortehnoloģiju uzturēšanai un jautājumiem, kas saistīti ar e-veselības ieviešanu.

Veselības aprūpes elektroniskās sistēmas ieviešana sāka "buksēt" jau iepriekšējā veselības ministra Gunta Belēviča darbības laikā, un pērnā gada decembrī sākās e-veselības sistēmas kļūdu novēršana.

Ziņu lente
0