Eksperts: NATO cenšas pāraudzināt čehus karam ar Krieviju

© Latvijas armija / Armīns Janiks, JICMilitārās mācības Saber Strike 2017. Foto no arhīva
Militārās mācības Saber Strike 2017. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Organizācijas "Čehoslovākijas rezerves karavīri par mieru" vadītājs Ivans Kratohvils uzskata, ka NATO spēku pastiprināšanos pie savām robežām Krievijai jāuzskata par provokāciju.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Pēc ASV iniciatīvas Čehijā, Rumānijā un Lietuvā notiek militārās mācības Tobruq Legacy — 2017 ("Tobruka mantojums 2017"), lai apgūtu NATO gaisa aizsardzības uzdevumus. Pēc organizācijas "Čehoslovākijas rezerves karavīri par mieru" vadītāja, pulkvežleitnanta Ivana Kratohvila teiktā, šo mācību mērķis ir pieradināt čehus pie ārvalstu, it īpaši — ASV karaspēka klātbūtnes viņu valstī, raksta Sputnik Lietuva.

Militārās mācības Vācijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai Bundesvērs spēs aizsargāt Vāciju un Eiropu

Pēc Kratohvila viedokļa, NATO, kā arī Čehijas politiskā elite mēģina mainīt čehu apziņu, lai "tiktu normāli uztverts fakts, ka mūsu armiju faktiski valda bundesvērs".

Runājot par formālo mācību mērķi, proti, izveidot kopēju pretgaisa aizsardzības sistēmu, tad 90. gados PGA sistēma valstī bija, iespējams, "viena no labākajām pasaulē", norāda organizācijas vadītājs. Taču vēlāk sistēma tika sagrauta, mūsdienīgi pretraķešu kompleksi tika nosūtīti uz metāllūžņiem.

"Tas, kas palicis Strakonices noliktavās (pilsēta Dienvidčehijas apgabalā — red.), zenītraķešu kompleksa "Kub" iekārtas, pēc būtības ir bezjēdzīgas. Čehijas Republikas PGA šodien neeksistē. Mums stāsta par plāniem, taču tas nav reāls darbs, bet gan vārdisks piesegs, mārketinga gājiens. Labi zinu, kā jāizskatās PGA sistēmai, taču nekā tamlīdzīga pie mums nav," — pastāstījis Kratohvils intervijā Sputnik Čehija.

Jautāts, vai čehi ir gatavi iespējamam militāram konfliktam reģionā, kura iespējai NATO pieradina ar savām mācībām, tai skaitā "Tobruq Legacy 2017", eksperts norādīja, ka šī ideja nekad neiesakņosies, lai kā censtos to uzspiest.

"Lai Čehijas armija dotos uz Austrumu fronti karot ar Krieviju? Nekā tamlīdzīga! Tādi mēģinājumi, kā zināms, vēsturē jau tika īstenoti — Pirmajā pasaules karā Austroungārijas laikos, Otrā pasaules kara gados. Bet tad protektorāts nosūtīja karaspēku uz Itāliju, lai tikai nesūtītu to uz Austrumu fronti, jo zināja: čehi sāks masveidā pāriet krievu pusē.

Slāvu tautu vienotība — tas nav izdomājums, tā joprojām pastāv," — teica Kratohvils.

Eksperts uzskata, ka NATO nopietni apsver militārā konflikta iespēju ar Krieviju. Viņaprāt par to liecina alianses reālās darbības.

Krievijas un Ķīnas JKS kuģi kopīgo manevru laikā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kodolraķetes un tuksnesis: kāpēc ASV vērtē Krievijas un Ķīnas iespējas izdzīvot

"Citādi, kāpēc no ASV tiek pārvietota tanku brigāde, kas pēc skaita līdzinās atsevišķu valstu tanku vienībām? Un tas ir papildu tiem karaspēkiem, ko ASV jau ir izvietojušas savās pastāvīgajās militārajās bāzēs reģionā. <…> Tie spēki, ko amerikāņi pie mums dislocējuši, jau trīs reizes pārsniedz iepriekš paziņoto skaitu," — uzsvēra eksperts.

Organizācijas "Čehoslovākijas rezerves karavīri par mieru" vadītājs Ivans Kratohvils uzskata, ka NATO spēku pastiprināšanos pie savām robežām Krievijai jāuzskata par provokāciju, jo, pēc viņa domām, NATO mācības ir vērstas uz Krievijas iesaistīšanu konfrontācijā, lai izsmeltu šīs valsts spēkus un piespiestu to tērēt lielākus līdzekļu aizsardzībai.

"Taču krievi nav tik vienkārši, kā izskatās, un domāju, viņi reāli novērtē NATO politiku šajā reģionā, kas, pēc būtības, ved strupceļā," — sacīja pulkvežleitnants.    

Ziņu lente
0