Ģimenes ārsti izkritizēja veselības ministres pozīciju

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasSlimnīca. Foto no arhīva
Slimnīca. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc arodbiedrību viedokļa, neskatoties uz to, ka finanšu jautājumos Anda Čakša maz ko izlemj, viņai vienmēr ir jāiestājas par mediķiem un jābūt viņu pusē.

RĪGA, 4.jūlijs — Sputnik. Veselības ministrei ir jābūt mediķu pusē, un nevis jāatbalsta tādu reformu, kas sarežģīs viņu stāvokli, paziņoja radio Baltkom ēterā Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valdes loceklis Pauls Princis.

"Lieta ir ne tikai naudā. Viena no mūsu prasībām neskar finanšu jautājumu. Piemēram, mēs vēlamies atsaukt primārās apgādības reformu, kura nāk tieši no mūsu veselības ministres. Ja viss būs tā, kā plānots, tad mūs atmetīs atpakaļ par kādiem 15 gadiem, laikā, kad pacients nebija pierakstīts pie ārsta, bet pie poliklīnikas, " teica viņš.

Princis atzīmēja, ka gaidāmā reforma var novest pie tā, ka pacienti paliks bez sava ģimenes ārsta.

Ģimenes ārsti nepiekrīt strādāt par 1049 eiro mēnesī - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti nepiekrīt strādāt par 1049 eiro mēnesī

"Ja runājam par lauku ģimenes ārstiem, tad reforma paredz, ka daļu no saviem ienākumiem viņiem būs jāatdod pašvaldībām. Viņu praksē pastāvīgi kāds iejauksies, " stāsta Princis. Pēc viņa vārdiem, veselības ministres rekomendācijas ir neizpildāmas.

Turklāt, Princis izteica pieņēmumu, ka finanšu jautājumos ministrei nav galvenā loma un maz ko viņa izlemj, taču viņai ir jāiestājas par mediķiem un jābūt vienmēr viņu pusē.

"Ja skatāmies uz skaitļiem, tad mēs pieprasām veselības aprūpei ap 7 miljoniem eiro. Ja iedomāsimies, ka valsts budžets sastāda 700 miljonus eiro, vai tad 7 miljoni šķiet daudz? Tā ir maza summa. Visu ārstu vidū ģimenes ārsti ir visnabadzīgākie. Mēs atpaliekam pēc algu līmeņa par 120 eiro, " stāsta Princis.

Ģimenes ārstu protesta akcija sākās šodien pusdienlaikā. LĢĀA un Veselības ministrija nenonāca pie kompromisa 26.jūnija pārrunu laikā. Pēc LĢĀA prezidentes Sarmītes Verdes vārdiem, streiks turpināsies līdz tam brīdim, kamēr neizdosies vienoties ar valdību par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Veide paskaidroja, ka Veselības ministrijas piedāvājumi izrādījušies tālu no mediķu streika prasībām, un, neskatoties uz to, ka pārrunu dalībniekiem izdevās sataustīt atsevišķus saskarsmes punktus, vienošanos panākt nav izdevies.    

Ziņu lente
0