"Tiešā līnija" ar Putinu: nākotne tiek veidota šodien

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankas"Прямая линия" с президентом РФ В. Путиным
Прямая линия с президентом РФ В. Путиным - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piecpadsmitā "tieša līnija" – Putina saruna ar žurnālistiem un tautu – ilga 4 stundas, valsts vadītājs atbildēja uz 73 jautājumiem, to kopējais skaits pārsniedza 2 miljonus.

RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. "Tiešā līnija" ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu saņēma vairāk nekā miljons zvanu un ziņojumu zvanu centrā, aptuveni 400 tūkstošus SMS, sociālajos tīklos tika uzdoti aptuveni 600 tūkstoši jautājumu.

Pagrieziet globusu – visur ASV intereses

ASV un Krievijas attiecības pasliktinās, saasinoties iekšpolitiskajai cīņai Savienotajās Valstīs, norāda Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Krievija ir gatava konstruktīvam dialogam un uzskata, ka abas valstis var vienoties un strādāt kopīgi. Ļoti svarīgas ir tādas sadarbības tēmas, kā masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas kontrole un cīņa ar nabadzību.

"Divreiz vēsturē, kad mums bija īpaši grūti, mēs apvienojām savas pūles – divos pasaules karos mēs bijām sabiedrotie," — teica Putins.

Putins minēja, ka sabiedriskās domas aptaujas rāda – Savienotās Valstīs Krievijai ir daudz draugu, bet histērija masu medijos noteikti ietekmē amerikāņu viedokli. Krievijā, starp citu, ir ļoti daudz cilvēku, kuri ar cieņu izturas pret ASV un cer uz abu valstu attiecību normalizāciju.

Runājot par tā saucamo Trampa administrācijas attiecību ar Maskavu izmeklēšanu ASV, prezidents Putins kārtējo reizi noraidīja šīs iedomas. Viņš uzsvēra, ka pat bijušam FIB vadītājam Džeimsam Komijam, kuru Tramps atbrīvojis no šī amata 2017. gada 9. maijā, nebija nekādu pierādījumu, kas apliecinātu Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās.

Krievija ir gatava sniegt Komijam patvērumu, ja viņu sāks vajāt ASV saistībā ar datu izpaušanu par sarunām ar ASV prezidentu, pajokoja Putins.

Skarot tēmu par "amerikāņu interesēm" pasaulē, Putins sacīja: "paņemiet globusu un pagrieziet; lai kur jūs ar pirkstu pieskartos, tur ir amerikāņu intereses, un tur viņi iejaucas. Es to zinu no sarunām praktiski ar visiem valstu vadītājiem. Viņi vienkārši nevēlas strīdēties ar amerikāņiem, neviens par to atklāti nerunā," — piebilda Putins.

Sīrijas pieredze – nenovērtējama

Krievija apņēmusies atrisināt konfliktu Sīrijā, taču militārā operācija ir atnesusi milzīgu labumu Krievijas aizsardzības rūpniecības kompleksam (ARK) un armijai, paziņoja Putins.

Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Stouns par Putinu: Domā kā šaha spēlētājs un mīl sievietes

ARK pārstāvji pēc ieroču pielietošanas rezultātiem koriģē to, bet Krievijas bruņotie spēki ir guvuši nenovērtējamu pieredzi.

Krievijas karavīri tiks dislocēti Sīrijā tikai Tartusā un Hmeimimā, un atbalstīs Sīrijas armiju, lai paaugstinātu tās cīņasspēju.

Porošenko ir malacis, taču lai lūkojas apkārt

Vladimirs Putins apsolīja, ka attiecībā uz Ukrainu Maskava pieņems "situācijas attīstībai adekvātus" lēmumus. Pagaidām problēmas Ukrainas dienvidaustrumos ne tikai nesamazinās, bet gan kļūst arvien lielākas.

Krievijas prezidents cer, ka Ukrainas vadībai pietiek prāta, saprāta un atbildīgas attieksmes, lai īstenotu vienošanās, sasniegtu ar sarežģītu darbu. "Es runāju, pirmkārt, par Minskas protokoliem," — uzsvēra Putins. Viņš ir pārliecināts, ka bez tiem situācija būtu daudz sliktāka. Putins solīja darīt visu, lai atbalstītu cilvēkus Donbasā.

Krievijas līderis uzslavēja Ukrainas vadītāju Petro Porošenko par krievu klasiķa Mihaila Ļermontova citēšanu. Iepriekš, priecājoties par bezvīzu režīma ieviešanai starp Ukrainu un ES, Porošenko deklamējis Ļermontova dzeju:

"Ardievu, Krievij, nemazgātā!

Tu – vergu zeme, kungu valsts,

Kur zilie mundieri skauž prātu,

Bet tauta – padevīgs tiem balsts." (B.Daukšta atdzejojums bonis.lv – red.)

Putins atgādināja vēl vienu šā dzejoļa rindkopu:

"Varbūt man Kaukāzijas siena

No taviem cariem glābties ļaus,

No viņu acs, kas redz ikvienu,

Un visu noklausošās auss.." (B.Daukšta atdzejojums bonis.lv – red.).

"Lai viņš īpaši neatslābinās, lai vērīgi lūkojas apkārt," — ironiski sacīja Krievijas līderis par Porošenko.

Krievijas vadītājs brīdināja: tur, kur taisās doties Porošenko, "zilo mundieru" ir daudz vairāk nekā Krievijā (par "ziliajem mundieriem" Ļermontova laikos Krievijā devēja slepeno dienestu žandarmus – Red.).

Palielināt pilsoņu ieņēmumus

Par nākamā prezidentūras cikla galvenajiem uzdevumiem Putins nosaucis iedzīvotāju ienākumu pieaugumu, nabadzības un avārijas stāvoklī esošo mājokļu likvidēšanu. Pēc prezidenta teiktā, šim nolūkam nepieciešams attīstīt ekonomiku un pāriet pie nākamā tehnoloģiskā līmeņa.

Президент РФ В.Путин - Sputnik Latvija
Putins: Krievijas un ASV karu neviens nepārdzīvotu

"Mums ir vajadzīga digitālā ekonomika, pareiza darba organizācija, nepieciešamas būtiskas korekcijas administratīvās reformās, turklāt pašvaldību, reģionu un visas valsts līmenī," — uzsvēra prezidents.

Runājot par digitālo ekonomiku, bez tās valsts nevarēs pāriet pie nākamā tehnoloģiskā līmeņa un zaudēs nākotni. "Tas ir uzdevums numur viens ekonomikas jomā, kas mums jārisina," — atbildēja Putins uz jautājumu vai viņš "slimo" ar digitālo ekonomiku.

Krievijā saglabājusies ļoti laba matemātikas skola, aktīvi attīstās programmēšana, bet programmētājiem jānodrošina tirgus – un to var izdarīt, sacīja prezidents.

Orientieris – uz Zīda ceļu

Putins norādīja, ka forums "Viens josla — viens ceļš", kas norisinājās Ķīnā šī gada maijā, bijis ļoti veiksmīgs. Viņš cer, ka tika uzsākts jauns Eirāzijas Ekonomiskās savienības un Ķīnas projekta sadarbības posms.

"Es uzskatu, ka šāds pasākums ir pagaidām unikāls. Šī ĶTR priekšsēdētāja – mūsu lielā drauga Sji Dziņpina, – iniciatīva ir liels un labs pasākums," — teica Putins žurnālistiem.

Galvenais – apvienot pūles Eirāzijas ekonomiskās savienības ietvaros un Ķīnas Zīda ceļa iniciatīvas ietvaros. Putins ir pārliecināts, ka to var izdarīt, jo pusēm ir vienādi mērķi un līdzekļi, kas papildina viens otru.

Prezidents nešaubās, ka puses strādās kopā, efektīvi, par labu Ķīnas un Krievijas tautai. Šī sadarbība ietekmēs globālo konjuktūru.

Ātrā aptauja

– Ko jūs darāt brīvajā laikā?

Посол РФ в Латвии Евгений Лукьянов, пресс-конференция - Sputnik Latvija
Ģeogrāfija – tas ir spriedums: Krievijas vēstnieks Latvijā organizējis pirmo preses konferenci

– Strādāju.

– Cik valodās jūs runājat?

– Krievu, paldies Dievam, vācu pietiekami raiti, varu nedaudz sarunāties angļu valodā.

– Cik liela bija vislielākā zivs, kuru jūs noķērāt?

– Varu pateikt godīgi, jo mērīja manu acu priekšā —20 kilogrami bija, kaut gan daudzi uzskata, ka tā bija par mazu.

– Kāda ir jūsu attieksme pret anekdotēm par jums?

– Vai tad es tās atceros? Es nevienu grāmatu par sevi neesmu lasījis, anekdotes neiegaumēju.

– Kura prezidenta rokasspiediens bija visspēcīgāks?

– Līderu spēks nav mērāms ar rokasspiedienu, bet ar viņu attieksmi pret darbu, ko viņš dara, pret savas valsts un tautas likteņiem.

– Ko jūs vēlētos atstāt par savu pēcteci?

– Pirmkārt, es vēl strādāju, otrkārt, gribu teikt, ka tas jānosaka vēlētājiem, Krievijas tautai.

Runājot par nākotni, Putins sacīja: "Nākotne tiek veidota šodien. Tāpēc, ja mēs gribam, lai nākotne būtu efektīva, mums šodien jāstrādā ar pilnu spēku atdevi."

Uzziņa

Pirmā televīzijas "tiešā līnija" ar Putinu 2001. gada iznāca 2001. gada 24. decembrī – prezidenta pirmā darba termiņa laikā. Tā kļuva par tradicionālu un tika rīkota visos Putina prezidentūras gados, izņemot 2004. un 2012. gadu. Rekordu ilguma ziņā uzstādīja "tieša līnija" 2013. gadā – tā ilga 4 stundas un 47 minūtes.

Ziņu lente
0