Rīgas cirka fasādi nostiprinās par 350 tūkstošiem eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovРижский цирк, фасад
Рижский цирк, фасад - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šo summu iztērēs ārējās sienas konservācijas un nostiprināšanas projektam, pēc tam tiks izveidots ēkas pārbūves plāns, lai tā varētu pildīt mūsdienu cirka funkcijas.

RĪGA, 8.jūnijs – Sputnik. Valdība piešķīrusi 349 676 eiro no neparedzēto gadījumu līdzekļiem Rīgas cirka fasādes rekonstrukcijai, vēsta iestādes preses dienests.

Разрушающийся Рижский цирк - Sputnik Latvija
Rīgas cirks. Vai ēra beidzas?

Par šo naudu tiks izstrādāts fasādes konservācijas un nostiprināšanas projekts. Turklāt, plānota skenēšana ar lāzeri, tehniskā ekspertīze, plaisu monitorings un daudz kas cits. Pēc konservācijas tiks izstrādāts ēkas pārbūves plāns, lai tas varētu pildīt mūsdienu cirka funkcijas. 

Rīgas cirks tika slēgts pērnā gada sākumā. 11.februārī kultūras ministre Dace Melbārde paziņoja, ka Rīgas cirka ēka ir cilvēkiem bīstama un tā ekspluatāciju ir nekavējoties jāpārtrauc

Šāds lēmums tika pieņemts pēc ēkas izmeklēšanas rezultātu saņemšanas, ko Kultūras ministrija iesniedza Būvniecības valsts kontroles birojam. Izrādījās, ka problēma meklējama cirka fasādes sienā, kura vārda tiešā nozīmē ir atdalījusies no ēkas un turējusies tikai pateicoties ārējām trepēm. Radās sienas sabrukšanas risks tieši uz Merķeļa ielu, kurā vienmēr ir daudz cilvēku.

Разрушающийся Рижский цирк - Sputnik Latvija
Rīgas cirka mākslinieki vāc parakstus par tā saglabāšanu

Rīgas cirka ēkas bēdīgais stāvoklis ir vienkārši izskaidrojams: ilgus 20 gadus notika tiesas prāvas par ēkas īpašumtiesībām, tāpēc Kultūras ministrija nevarēja veikt kapitālieguldījumus cirkā. Taču tagad ēka Merķeļa ielā 4 ir reģistrēta Zemes grāmatā kā valsts īpašums un pieder Kultūras ministrijai, tāpēc tā ir pārņēmusi cirku savās rokās.

Kā iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, fasādes remontdarbi sākās aprīlī un noslēdzās maijā. Par 6,6 tūkstošiem eiro būvnieki aiztaisīja izveidojušās plaisas un apmeta iekšējo sienas pusi.

Taču remonts nav vienīgās cirka nepatikšanas. Maijā Saeima aizliedza izmantot dzīvniekus. Jaunā cirka direktore Ināra Kehre apstiprina, ka Rīgas cirka manēža vairs neredzēs nevienu dzīvnieku. Visi staļļi un ziloņu miteklis tiks demontēti, un šobrīd viņa nodarbojas ar komandas atlasi jaunā Rīgas cirka mākslinieku padomei.

Ziņu lente
0