Madrides rajona rekonstrukcijai izraudzīts Latvijas studenšu projekts

© Foto : Facebook / Aiva DorbeПобедители конкурса Isover Students Contest 2017
Победители конкурса Isover Students Contest 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Tehniskās universitātes studentes uzvarējušas starptautiskajā arhitektu konkursā Multiconfort House.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik. Divu Latvijas studenšu — Aivas Dorbes un Laumas Kalniņas projekts izcīnījis uzvaru konkursā par Madrides apgabala San Blas-Canillejas kvartāla Ciudad Pegaso reformēšanu, ziņo portāls okdiario.com. Konkursa žūrijā šogad piedalījās Madrides pašvaldība.

Spānijas galvaspilsētas mēre Manuela Karmena, paudusi atbalstu franču būvmateriālu ražotāju kompāniju Saint-Gobain organizētā starptautiskā arhitektūras augstskolu studentu konkursa Multiconfort House žūrijas lēmumam.

Grafiti Rīgas vidusskolas sporta laukumā - Sputnik Latvija
"Dodiet mums sienas!": Latvijas grafiti mākslinieki vēlas zīmēt "likumīgi"

Pasniedzot balvu Latvijas meitenēm ceremonijā, kas notikusi Cibeles laukumā, Karmena uzsvēra, ka "runa ir par lielisku konkursu, kura ietvaros novērtēti daudzi projekti pilsētu uzlabošanai". Mēre pievērsa īpašu uzmanību nevienlīdzības samazināšanai starp pilsētas kvartāliem un racionālismam.

"Nav plāna B, ir tikai plāns A," — atzīst pilsētas vadītāja.

Konkurss norisinājās jau trīspadsmito reizi. Šogad tajā piedalījās vairāk nekā 1800 studentu no 90 valstīm, viņi pārstāvēja vairāk nekā 200 universitāšu. Šogad tiks renovēts Ciudad Pegaso. Madrides kvartāls būvēts 50.-60. gados San-Blas rajonā.

Konkursa organizatori pasludinājuši, ka nākamgad par reformu objektu kļūs viens no Dubaijas kvartāliem. Iepriekšējos gados tika renovēta viesnīca Bulgārijā, skola Horvātijā un viens no pilsētas rajoniem Kazahstānā. Valstis konkursam atlasa visā pasaulē, un šogad bija Spānijas kārta.

Izstrādājot projektu, dalībniekiem bija jāievēro tā saucamais plāns MAD-RE — Madrides municipalitātes pilsētas racionālās attīstības plāns, kā arī reģionālās un klimatiskās īpatnības.

Divi studenti no Igaunijas saņēmuši prēmiju par trešo vietu (750 eiro), un divi studenti no Ukrainas — par otro vietu (1000 eiro). Tāpat īpaši tika atzīmēti Slovākijas un Latvijas universitāšu studentu darbi. Spānijas dalībnieku vidū bija studenti no Katalonijas un Kanāriju salām.

Rīgas krastmala. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Saratova grib pārspēt Rīgas un Eiropas rekordu

Projekts uzvarētājs saucās Sun Shade. Tā devīze — "māja nav tikai vieta, tās ir jūtas".

Projekta izstrādātājas, Latvijas studentes studē Rīgas Tehniskajā universitātē.

Projekts paredz uzbūvēt vairākas dzīvojamās ēkas ar apzaļumotām atpūtas zonām. Īpaša uzmanība tiks pievērsta saules enerģijas izmantošanai. Turklāt tiks iekārtots parks kvartāla iedzīvotājiem, proti, "jauniešiem un studentiem, pensionāriem un jaunlaulātajiem".

Kopumā projekts aptver 36 ēkas: 18 jaunas, 12 renovētas un 6 "studijas" tipa apartamenti. Jauno namu mansardi tiks atvēlēti dažādām vajadzībām, saistītām ar saules enerģijas izmantošanu.

Ziņu lente
0