ASV ziņojumu par Asada noziegumiem Krievija uzskata par šablonu apkopojumu

© Sputnik / Евгения Новоженина / Pāriet pie mediju bankasKrievias ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova
Krievias ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava uzskata, ka ASV Valsts departamenta ziņojumā minētās apsūdzības pret Sīrijas valdību kara noziegumos nav pierādītas.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Krievija uzskata, ka šonedēļ publicētais ASV Valsts departamenta ziņojums par to, ka no Sīrijas varasiestāžu puses vērojami starptautisko tiesību normu pārkāpumi, ir nepamatots, brīfingā Maskavā paziņoja Krievias ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, vēsta Sputnik Lietuva.

Pirmdien ASV Valsts departaments publicēja jaunu ziņojumu par "(Bašara — red.) Asada režīma noziegumiem" Sīrijā. Valsts sekretāra palīga vietas izpildītājs Stjuarts Džonss, kurš nolasīja galvenās dokumenta tēzes, apstiprināja Vašingtonas viedokli par to, ka Sīrijas valdība vainojama uzlidojumos civiliedzīvotājiem, tostarp arī ar ķīmisko ieroču pielietojumu, kā arī par nāves sodiem bez tiesas un opozīcijas pārstāvju nelikumīgiem arestiem. Tāpat Džonss paziņoja, ka Sīrijas valdība esot iekārtojusi Sednajas cietumā krematoriju, lai "slēptu ieslodzīto nāves sodus".

No ASV jūras spēku kuģiem palaiž raķetes pret Sīrijas bāzi Šairatā - Sputnik Latvija
Video
No ASV jūras spēku kuģiem palaiž raķetes pret Sīrijas bāzi Šairatā

"Dokuments satur labi pazīstamus, novazātus šablonus. Diemžēl tiem atkal nav sniegti pierādījumi, nav minēti nekādi fakti visiem apgalvojumiem par to, ka no Damaskas puses it kā konstatēta, citēju, "virkne starptautisko tiesību normu pārkāpumu"," — Zaharovas vārdus citē RIA Novosti.

Viņa atgādināja, ka ASV raķešu trieciens Šairatas lidostai 7. aprīlī bija rupjš starptautisko tiesību pārkāpums. "Saskaņā ar tradīciju, Vašingtona atsaucas uz tiesībsargājošo organizāciju datiem un pašu izlūkdienesta ziņām, ko nav iespējams pārbaudīt vai izpētīt tāpat kā šo materiālu sagatavošanas metodiku," — uzsvēra Zaharova.

"Līdz ar to ceram, ka mūsu kolēģi ASV sniegs nevis standarta ierosinājumus, kā vienmēr, labticīgi pieņemt viņu apgalvojumus, bet gan publicēs pārliecinošus pierādījumus saviem skaļajiem apgalvojumiem, ko pretējā gadījumā iespējams uzskatīt par informācijas kara elementu, kas vērsts pret Sīriju," — norādīja diplomāte.

Pēc viņas vārdiem, Maskava cer, ka ASV pievērsīsies cīņai pret teroristiem, nevis valdības nomaiņai Sīrijā.

"Gribētos cerēt, ka ASV jaunā valdība tomēr demonstrēs konstruktīvu pieeju un pievērsīsies cīņai ar terorismu, nevis režīma nomaiņai Damaskā, kam cita starpā tiek izmantoti mediji,"- teica Zaharova.

Viņa atzīmēja, ka ASV pārstāvja apsūdzības neapstiprina  nekādi pierādījumi.

Pasaules pilsētas. Damaska - Sputnik Latvija
Mediji uzzinājuši par izdzēsto Daily Mail rakstu, kas veltīts ASV plāniem organizēt ķīmisko uzbrukumu Sīrijā

"Tas ir kārtējais jau bēdīgi slavenās, dzirkstošās, taču absolūti nepamatotās amerikāņu kolbu propagandas piemērs," — piebilda diplomāte.

Viņa atgādināja, ka tamlīdzīgi informācijas pieplūdumi tikai sakarsē situāciju Sīrijā, saasina konflitku un, protams, nebūt neveicina tā mierīgu noregulēšanu.

4. aprīlī Sīrijas opozīcija informēja par 800 bojāgājušajiem un 200 cietušajiem ķīmisko ieroču uzbrukumā Šeihūnas pilsētā Idlibas provincē. Uzbrukumā tika vainoti Sīrijas valdības spēki, kuri noliedza savu līdzdalību uzbrukumos un apsūdzēja kaujiniekus un viņu atbalstītājus.

ASV nesniedza nekādus Sīrijas karavīru vainas pierādījumus un neuzklausīja Krievijas aicinājumu organizēt rūpīgu izmeklēšanu. Tā vietā Savienotās Valstis 6. aprīļa naktī izdarīja triecienu Sīrijas aviobāzei Šairatā. Pentagons informēja, ka pret to palaistas 59 spārnotās raķetes.

Ziņu lente
0