Krievija uzskata: ANO misijas secinājumi par ķīmiskajiem ieročiem Sīrijā nav pārliecinoši

© UN Photo/Evan Schneider / February 2016Постоянный представитель России при ООН Виталий Чуркин
Постоянный представитель России при ООН Виталий Чуркин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO pauda, ka ar iesniegtajiem pierādījumiem nepietiek Drošības Padomes sankciju ieviešanai pret Damasku.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) misija, kuras mērķis ir izmeklēt ķīmisko vielu pielietošanas gadījumus militāriem mērķiem Sīrijā (CMP), savā jaunajā ziņojumā koriģējusi trešajā atskaitē sniegtos slēdzienus, tās secinājumiem nav sniegti pietiekami pierādījumi, informēja Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins, ziņo RIA Novosti.

Drošības padomes konsultācijās par ķīmisko ieroču iznīcināšanu Sīrijā diplomāts pavēstīja, ka Maskava iepazīstas ar CMP ceturtajā ziņojumā sniegtajiem slēdzieniem.

"Jau tagad iespējams apgalvot, ka lielākajai daļai slēdzienu nav sniegti pietiekami pierādījumi, pirmkārt, lietiskie pierādījumi. Tie ir pretrunīgi, tāpēc nav pārliecinoši," – norādīja politiķis.

Vadības pults. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijā izmēģināja radioelektroniskos ieročus, kuriem pasaulē nav analogu

Vitālijs Čurkins uzsvēra, ka jaunajā ziņojumā kaut kādu iemeslu dēļ koriģēti sākotnējie secinājumi par incidentiem Marejā, Sarminā un Talmenesā. Šo iemeslu dēļ Čurkins uzskata, ka Damaskas pienākums ir veikt pilnvērtīgu nacionālo izmeklēšanu CMP apstiprināto incidentu lietās.

ANO un OPCW kopīgā misija pēdējā iesniegtajā ziņojumā par ķīmisko vielu pielietošanas gadījumu izmeklēšanu atzinusi, ka valsts valdība ir atbildīga par vēl vienu ķīmisko uzbrukumu. Eksperti secinājuši, ka Damaska izmantojusi toksisko gāzi Idlibas provincē 2015. gada 16. martā.

Iepriekš vēstīts, ka izmeklēšanas rezultātā organizācijas apsūdzējušas Sīrijas valdību par līdzdalību divos ķīmiskajos uzbrukumos no deviņiem izmeklētajiem. Pie tam, pēc misijas domām, vienu no uzbrukumiem veikusi teroristiskā organizācija "Islāma valsts".

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja, ka Maskava uzskata, ka OPCW ziņojums par ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā ir ļoti noderīgs, un ir gatava palīdzēt izmeklēšanai.

Savukart Vitālijs Čurkins atzīmēja, ka iesniegtā atskaite rada vairākus jautājumus. Pastāvīgais pārstāvis ANO pauda, ka ar iesniegtajiem pierādījumiem nepietiek Drošības Padomes sankciju ieviešanai pret Damasku.

Ziņu lente
0