Lietuva cer atjaunot kravu apjomu no Baltkrievijas

CC BY 2.0 / Ed Webster / Железная дорога
Железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tā kā Krievija un Baltkrievija aprīlī vienojās par naftas piegādes agrākā apjoma atjaunošanu, lietuviešu uzņēmumi cer, ka kravu apgrozījums no jauna augs.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Lietuvas kompānijas, kas nodarbojas ar naftas produktu pārvadājumiem un izjūt kravu trūkumu, cer uz kravu plūsmas pieaugumu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz izdevuma "Baltijas kurss" publicēto informāciju.

Lietuvas dzelzceļa kompānijas Lietuvos geležinkeliai un ogļūdeņražu terminālu operatora Klaipėdos nafta vadība cer, ka maijā kravu apgrozījums augs, vēsta mediji.

Igaunijas dzelzceļš - Sputnik Latvija
Politika
Starp Igauniju un Krieviju kaut kas ir sācies. Vilciena vēl nav

"Saskaņā ar Lietuvos geležinkeliai rīcībā esošajiem datiem, Krievijas naftas piegādes Baltkrievijā atsākās aprīļa vidū. Krievija un Baltkrievija ir panākušas vienošanos par 24 miljonu tonnu naftas sadali. Ņemot to vērā, varam pieņemt, ka tuvākajā laikā jāsākas naftas produktu transportēšanai Klaipēdas virzienā," – paskaidroja Lietuvos geležinkeliai kravu pārvadājumu direkcijas vadītājs Egidijs Lazausks.

Pēc viņa vārdiem, lai arī šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinājumā ar pērnajiem rādītājiem, naftas plūsma no Baltkrievijas samazinājusies par 68%, aprīlī tā pieaugusi par 14%. Tomēr apjomi vēl joprojām nav sasnieguši agrākos rādītājus.

Iepriekš pa dzelzceļu tranzītā cauri Lietuvai kravas sūtīja Moziras un Polockas naftas pārstrādes rūpnīcām (NPR) no Baltkrievijas.

Arī dzelzceļa kompānijas pārstāvis Mants Dubausks informēja, ka gaidāms kravas pieaugums no Moziras NPR.

Kopējais pārkrauto naftas produktu apjoms kompānijas Klaipėdos nafta terminālos 2017. gada pirmajā ceturksnī samazinājās par trešo daļu (līdz 1,55 milj. tonnu). Taču uzņēmuma vadītājs Mindaugs Jusis norāda, ka nav zināms, vai piegādes naftas pārstrādes rūpnīcām Baltkrievijā sasniegs agrākos apjomus.

Gāzesvada Opal. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija gatava nosaldēt visu Eiropu, lai iezāģētu "Gazprom"

Aprīļa sākumā gan Lietuvos geležinkeliai, gan Klaipėdos nafta apgalvoja, ka meklējot alternatīvas kravām no austrumiem. Toreiz Lazausks informēja, ka situācija ir slikta, jo ienesīgākās naftas kravas no Baltkrievijas Lietuvas virzienā gandrīz nekustējās. Uzņēmums centās kompensēt zaudējumus ar lētākajām vietējām kravām – šķembām un graudiem.

Pēc tam, kad pērnā gada jūlijā Krievija vairāk nekā par trešo daļu, bet oktobrī – vēl par 15% samazināja naftas piegādi Baltkrievijai, saruka arī naftas produktu plūsma no rūpnīcām Baltkrievijā, kas tika transportēti tranzītā cauri Lietuvai.

Maskavas ieviesto ierobežojumu rezultātā Baltkrievijas NPR gandrīz visu degvielu realizēja vietējā tirgū, tāpēc pārtrauca tās piegādes cauri Klaipēdai. Rezultātā Klaipėdos nafta pārkrautais naftas apjoms gada pirmo mēnešu laikā saruka par 23% salīdzinājumā ar 2016. gada rādītāju, bet Lietuvos geležinkeliai pārveda par 63% mazāk kravu – 304,7 tūkstošus tonnu.

Ziņu lente
0