Mediji ziņo par ASV sniegtā finansiālā atbalsta samazināšanu Ukrainai

© REUTERS/Joshua RobertsASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidentam vienkārši ir citas problēmas – jautājumi valsts iekšienē prasa daudz lielāku vērību nekā ārpolitiskās iniciatīvas, uzskata eksperti. Vašingtonas palīdzība Ukrainai var sarukt par 70%.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. ASV administrācija plāno nākamgad samazināt finansiālo atbalstu Ukrainai gandrīz par 70%, ziņo ASV žurnāls Foreign Policy, atsaucoties uz redakcijas rīcībā nokļuvušo budžeta dokumentu.

Iepriekš Vašingtona plānoja piešķirt Kijevai aptuveni 570,9 miljonus dolāru, taču tagad nolemts samazināt finansējumu līdz apmēram 178 miljoniem. Pie tam dokuments paredz ASV atbalsta samazināšanos vairākām jaunattīstības valstīm.

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni ieradās Maskavā, lai tiktos ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs aicina ES pievērsties reālajiem draudiem

Iepriekš ASV amatpersonas ziņoja, ka tiek plānots samazināt finansiālo atbalstu Ukrainai, piemēram, valsts sekretāra asistente Eiropas un Eirāzijas jautājumos Bridžita Brinka aprīļa sākumā vēstīja, ka "budžets būs mazāks salīdzinājumā ar iepriekšējo", tāpat kā visa starptautiskā atbalsta programma.

Iepriekš Starptautiskais Valūtas fonds apstiprināja kārtējo pārskaitījumu Kijevai viena miljarda dolāru apmērā četru gadu palīdzības programmas ietvaros.

Pie tam Kijevai līdz 2020. gadam nāksies segt ārējās saistības gandrīz 13 miljardu dolāru apmērā.

Trampam ir citas darīšanas

Ukraina vairs nav iekļauta ASV interešu sfērā, šajā jautājumā paskaidroja politologs Dmitrijs Drobņickis.

Флаги США и Украины - Sputnik Latvija
Ukraina ilgojas kļūt par ASV sabiedroto ārpus NATO

"Ja valdībai Kijevā kaut kas nebija skaidrs, tagad viņi sapratīs, ka ASV ir īpašie sabiedrotie, kuri tādi paliks (prezidenta Donalda — red.) Trampa laikā. Tā ir Izraēla, Ēģipte un citas valstis, ar kurām ASV aktīvi sadarbosies. Ukraina nepārprotami nav iekļauta šajā interešu sfērā, un tur tas bija jāsaprot jau sen," — norādīja Drobņickis radio Sputnik ēterā.

Pēc viņa domām, Trampa administrācija uzskata, ka konflikts Ukrainā un Minskas protokoli ir "Eiropas darīšana".

Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins un ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons iepriekš vienojās sagatavot abu valstu prezidentu tikšanos. Ukrainas prezidents Petro Porošenko pavēstīja, ka ir apmierināts ar to, kā veidojas dialogs ar ASV, pie tam minot saskarsmi ar ASV administrācijas vadību un telefona sarunas ar Donaldu Trampu.

Taču ASV un Ukrainas prezidentu iespējamās tikšanās datums līdz šim nav noteikts. Politologs, amerikānists Dmitrijs Mihejevs pauda viedokli par to, ka patlaban Trampu vairāk satrauc valsts iekšējās problēmas, un ārpolitiskās iniciatīvas ir atkāpušās otrajā plānā.

"Kāda te var būt tikšanās ar Ukrainu? Es pat nezinu, kad tā varētu notikt, taču noteikti tā nenotiks tuvāko mēnešu laikā. Lai arī Porošenko no savas puses sper zināmus soļus: situācijas saasināšanās no blokādes viedokļa, pret Krieviju vērstas apsūdzības par teroraktiem un vēl nezin ko. Bet no turienes (no ASV puses — red.) — pilnīgs klusums, pilnīga nenoteiktība," — norādīja Mihejevs.

Ziņu lente
0