Politika

Maskavā noslēgušās Lavrova un Tillersona pārrunas

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasП/к министра иностранных дел РФ С. Лаврова и госсекретаря США Р. Тиллерсона
П/к министра иностранных дел РФ С. Лаврова и госсекретаря США Р. Тиллерсона - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar ASV valsts sekretārs ieradās Maskavā. Pirms savas vizītes Krievijā Tillersons uzstājās ar asu paziņojumu par Sīriju, aicinot Maskavu "izvēlēties" starp partnerattiecībām ar ASV un atbalstu Bašara Asada valdībai.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Maskavā noslēdzās ĀM vadītāja Sergeja Lavrova un ASV valsts sekretāra Reksa Tillersona pārrunas. Tikšanās ilga gandrīz piecas stundas, ziņo RIA Novosti.

Galveno diskusiju tēmu vidū bija Sīrija, Ukraina, Ziemeļkoreja un divpusējo attiecību jautājumi. Pēc tikšanās Tillersons atgriezās viesnīcā un atteicās no sarunas ar žurnālistiem.

Maskava ir atvērta sadarbībai

Diplomātu pārrunas sākās diezgan neparasti. Tiklīdz ārpolitikas iestāžu vadītāji iegāja ĀM Pieņemšanas namā, amerikāņu žurnālisti sāka izkliegt jautājumus Krievijas ministram, neskatoties uz to, ka tam ir paredzēta preses konference. "Kas jūs ir audzinājis?" – bija neizpratnē Lavrovs. Viņam nācās atkārtot jautājumu, kamēr mediju pārstāvji viņu sadzirdēja. Pēc tam zālē beidzot iestājās klusums.

Переговоры министра иностранных дел РФ С. Лаврова и госсекретаря США Р. Тиллерсона - Sputnik Latvija
Lavrovs tikšanās laikā ar Tillersonu norādīja amerikāņu žurnālistiem uz viņu manierēm

Pirms tikšanās Lavrovs uzsvēra, ka Maskavai ir sakrājies liels skaits jautājumu sakarā ar neseno Savienoto Valstu paziņojumu par divpusējām attiecībām un starptautiskām problēmām. Taču Krievija joprojām ir gatava sadarboties ar ASV uz konstruktīva un līdztiesīga pamatiem.

"Tā ir mūsu konsekventa līnija, tā veidojas balstoties tikai uz starptautiskajām normām, nevis mirkļa konjunktūras iespaidā," – uzsvēra ĀM vadītājs.

Maskava uzskata par neproduktīvu noslēgties alianšu ietvaros, ministrs atzīmēja. Pēc Lavrova teiktā, "šo pozīciju ne reizi vien centāmies paskaidrot mūsu amerikāņu kolēģiem un tā ir labi zināma Vašingtonā, tāpat kā jums".

Tāpat viņš nosauca Tillersona vizīti par "savlaicīgu", jo tā sniedz iespēju "atklāti un godīgi mēģināt noskaidrot sadarbības perspektīvas visos jautājumos, vispirms par plašas pretterorisma frontes izveidošanu".

Dialoga veidošana

ASV valsts sekretārs no savas puses izteica cerību, ka viņa tikšanās ar Lavrovu palīdzēs Maskavai un Vašingtonai izveidot atvērtu dialogu un ļaus "paskaidrot un izteikt viedokļus", kuros Krievijas un ASV pozīcijas atšķiras.

"Šī tikšanās notiek mums ļoti svarīgā brīdī, kad mēs cenšamies viens otram paskaidrot savas pozīcijas un parunāt jautājumus jomās, kurās mūsu mērķi un uzdevumi ir kopīgi, un mūsu intereses sakrīt, neskatoties uz taktikas atšķirībām," – atzīmēja Tillersons.

Viņš piebilda, ka tikšanās laikā plānots apspriest "daudzus ļoti plašus un svarīgus jautājumus".

Putins uzņēmis Tilersonu un Lavrovu

Последствия ракетного удара США по авиабазе Шайрат в Сирии - Sputnik Latvija
Latviešu ekspertu viedoklis par Amerikas un Krievijas attiecībām pēc triecieniem Sīrijā
Līdz pēdējam brīdim nebija skaidrs, vai Tillersons tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, taču valsts prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs neizslēdza šādu varbūtību.

"Ja dienas gaitā tiks pieņemts lēmums par nepieciešamību informēt valsts vadītāju par pārrunu rezultātiem, mēs jūs atbilstoši informēsim…" – atbildēja Peskovs uz žurnālistu jautājumu.

Vēlāk kļuva zināms, ka tikšanās tomēr notiks. Putins uzņēmis Kremlī Lavrovu un Tillersonu pēc ārpolitikas iestāžu vadītāju pārrunu noslēgšanās.

Ziņu lente
0