Lietuvas GKS komandieris atvaļināts par nodomu izremontēt helikopterus Krievijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas aizsardzības ministrs atvaļinājis rezervē GKS komandieri Audroni Navicki, kurš plānoja Lietuvas armijas helikopterus izremontēt Krievijā.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Lietuvas GKS komandieris Audronis Navickis, kurš pauda nodomu izremontēt helikopterus Mi-8T Krievijā, atvaļināts no armijas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas AM sniegto informāciju.

Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis iepriekš ieskaitīja rezervē, taču vēlāk atvaļināja Gaisa kara spēku pulkvedi Navicki.

"Pieņemot lēmumu remontēt armijas helikopterus Mi-8 Krievijā, GKS pulkvedis Navickis, iespējams, pārkāpis Lietuvas armijas disciplināro nolikumu," – ziņoja AM pagaidu inspekcija.

Aizsardzības ministrija paziņoja, ka lēmums atbrīvot Audroni Navicki no posteņa pieņemts, ņemot vērā militārā izlūkdienesta slēdzienu. Dokumentā teikts, ka Navickis nav izpildījis AM politisko nolikumu, kā arī centies diskreditēt aizsardzības sistēmu.

Президент Литвы Даля Грибаускайте - Sputnik Latvija
Grībauskaites manevri: Lietuvas prezidente kritizē NATO štābu izvietojumu

Lietuvas AM atzīmēja, ka saņemtie dati liecina: pulkvedis Navickis veidojis un uzturējis aizsardzības sistēmā dienošo karavīru negatīvu viedokli par Lietuvas BS komandieru pavēļu izpildi un negatīvi atsaucies par aizsardzības sistēmas augstākajām militārpersonām.

Lietuvas helikopteru eskadriļu patlaban veido franču helikopteri Dauphin un Krievijā ražotie Mi-8. Tos Lietuvas armija izmanto meklēšanas, glābšanas un transporta darbiem.

Lietuvas armija izmanto helikopterus Mi-8T meklējumiem, glābšanas un transporta darbiem. 2014. gadā Lietuvas armija iegādājās trīs jaunus helikopterus AS365 Dauphin Francijas un Vācijas uzņēmumā Eurocopter, taču šie helikopteri glābšanas un meklēšanas funkcijas var pildīt tikai daļēji, tāpēc tika pieņemts lēmums izremontēt divus helikopterus Mi-8T.

Helikopters Mi-8. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas GKS virsnieks atvaļināts par helikopteru remontu Krievijā

2016. gada oktobrī parakstīti divi līgumi, kas paredz PSRS laikā ražotu helikopteru Mi-8T remonta pakalpojumu sniegšanu, ar Lietuvas uzņēmumu Helisota pēc uzņēmuma uzvaras konkursā. Līgumā norādīts, ka piegādātājs devis iespēju veikt remonta darbus Krievijas kompānijai. Pēc informācijas noskaidrošanas līgums ar Helisota tika apturēts.

Lietuvas aizsardzības ministrs paziņoja, ka armijas aizsardzības resursu dienests pieņēmis lēmumu turpināt divu Mi-8T remontu ar noteikumu, ka paši helikopteri un to detaļas netiks laboti Krievijā.

Lietuvas AM informē, ka 2020. gadā plānots iegādāties jaunus universālus helikopterus.

Ziņu lente
0