Grībauskaites manevri: Lietuvas prezidente kritizē NATO štābu izvietojumu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Литвы Даля Грибаускайте
Президент Литвы Даля Грибаускайте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valsts vadītāja norādījusi NATO spēku Eiropā virspavēlniekam, ka alianses spēki un štābi izvietoti kļūdaini – tos nāktos dislocēt austrumu flangā.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. NATO vajadzētu pārvietot štābus tuvāk Ziemeļatlantijas alianses austrumu robežām, paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, tiekoties ar NATO spēku Eiropā virspavēlnieku ģenerāli Kērtisu Skaparoti.

Kurss uz austrumiem

"NATO pārāk lēni reaģē uz mainīgo ģeopolitisko situāciju, tāpēc nepieciešamas izmaiņas no lēmumu pieņemšanas ātruma viedokļa un militāro štābu izvietošana tuvāk alianses austrumu robežām," – Lietuvas valsts vadītājas teikto citēja RIA Novosti.

Pēc Grībauskaites domām, patlaban NATO vadošās struktūras un bruņotie spēki vēl dislocēti atbilstoši aukstā kara perioda loģikai – Rietumeiropā un Dienvideiropā.

"Noteikti vajadzētu alianses spēkus pārvietot uz austrumu flangu," — viņa uzsvēra.

Visām māsām

Skaparoti atrodas oficiālā vizītē Baltijas valstīs. Tiekoties ar Igaunijas valdību Tallinā, ģenerālis paziņoja, ka ASV turpinās militāro sadarbību ar NATO sabiedrotajiem Eiropā, kamēr Krievija "turpinās pārbaudīt drošības normas".

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kurp skatās "jaunie" NATO locekļi: kā alianse sagaida paplašināšanas gadskārtu

Rīgā Skaparoti tikās ar Latvijas aizsardzības ministru Raimondu Bergmani un apgalvoja, ka ASV spēki atradīsies Baltijas reģionā, cik ilgi būs nepieciešams, lai atbildētu uz Krievijas "agresīvo rīcību".

Viļņā Skaparoti tikās ar Lietuvas premjerministru Sauli Skverneli, aizsardzības ministru Raimundu Karobli un Lietuvas armijas virspavēlnieku Jonu Vitautu Žuku.

Britu desants

Šodien Igaunijā ieradīsies NATO daudznacionālā bataljona pirmā lielā vienība – 130 Liebritānijas bruņoto spēku karavīri. Kara lidmašīna piezemēsies Emari aviācijas bāzē. Sabiedroto karavīrus sagaidīs Igaunijas aizsardzības ministrs Marguss Cahna.

Patlaban Igaunijā jau dislocēti 80 britu karavīri, kuri līdz ar igauņu kolēģiem gatavojas uzņemt NATO vienības. Tuvāko nedēļu laikā gaidāms, ka no Lielbritānijas un Francijas ieradīsies karavīri un militārā tehnika – tanki, kājnieku bruņumašīnas un pašgājējas artilērijas iekārtas. Bataljona izvēršana Igaunijā plānota aprīļa sākumā.

Ziņu lente
0