Mediji: Terēza Meja piekritusi saglabāt ES pilsoņu tiesības Lielbritānijā pēc Brexit

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānija darīs visu iespējamo, lai pēc Brexit garantētu Apvienotajā Karalistē dzīvojošo ES pilsoņu tiesības.

RĪGA, 29.marts — Sputnik. Lielbritānija izdarīs visu iespējamo, lai pēc Brexit garantētu ES pilsoņu tiesības, kuri dzīvo Apvienotajā Karalistē, sola britu premjerministre TerēzaMeja. Par to politiķe paziņoja trešdien savā uzrunā parlamentam. Dažus tās fragmentus publicējuši britu mediji, vēsta RIA Novosti.

Gaidāms, ka 29.martā Lielbritānijas premjere paziņos par Lisabonas līguma 50.panta iniciāciju, saskaņā ar kuru Lielbritānija var brīvprātīgi pamest ES. Naktī uz trešdienu Meja parakstīja oficiālu vēstuli Briselei par Brexit, kuru ES pastāvīgais pārstāvis Tims Berovs iesniegs ES vadītājam Donaldam Tuskam ap 14:30 (pēc Latvijas laika). Līdz ar to oficiāli tiks uzsākta izstāšanās no ES procedūra.

Кандидат в президенты Франции Марин Ле Пен посетила Госдуму РФ - Sputnik Latvija
Politika
Francijas prezidenta kandidāte Lepēna paredz Eiropas Savienības nāvi

Trešdien no rīta, ap 8:00 (10:00 pēc Latvijas laika) Mejai bija paredzēta sanāksme ar valdības locekļiem par Brexit. Nedēļu vēlāk premjere uzstāsies Kopienu palātā un sniegs speciālu paziņojumu parlamentam par procedūras sākumu.

"Kad es sekojošajos mēnešos sēdēšu pie pārrunu galda, es pārstāvēšu katra Lielbritānijas iedzīvotāja — jauniešu un pensionāru, bagāto un trūcīgo, pilsētnieku un lauku iedzīvotāju — intereses. Protams, pārstāvēšu arī ES pilsoņus, kuriem mūsu valsts ir kļuvusi par mājvietu. Tā ir mana karstākā vēlēšanās — panākt visizdevīgākos nosacījumus katram, kurš dzīvo mūsu valstī," — teikts Mejas runā.

Pārvietošanās un darba brīvības saglabāšana, kā arī savstarpējā ES un Lielbritānijas pilsoņu statusa atzīšana ir galvenais gaidāmo pārrunu jautājums. Iepriekš Meja paziņoja par savu nodomu īstenot "skarbu" Brexit, atsakoties no pārvietošanās brīvības saglabāšanas un pieejas ES vienotajam tirgum. Taču tagad premjeres retorika kļuvusi maigāka, un viņa atzīst savstarpējās pilsoņu tiesību nodrošināšanas nozīmi.

Флаги стран участниц Балтийской ассамблеи - Sputnik Latvija
BBC: pasaules politikā valda kolektīvs narcisisms

Pie tam Meja uzsvēra kopēju ES un Lielbritānijas vērtību saglabāšanas nozīmi, kā arī nepieciešamību veidot partnerattiecības, taču premjere atkārtoja, ka Brexit nāks Lielbritānijai par labu.

"Mēs visi gribam redzēt Lielbritāniju stiprāku, nekā tagad. Mēs visi gribam, lai valsts kļūtu labāk pārskatāma, lai katrs tās iedzīvotājs varētu gūt panākumus. Mēs visi gribam, lai mūsu nācija dzīvotu drošībā, lai mūsu bērni un vecāki dzīvotu mierīgi. Mēs gribam dzīvot patiesi globālā Lielbritānijā, kura veido ciešas attiecības ar saviem vecajiem draugiem un jaunajiem partneriem," — teikts Mejas runā.

Ziņu lente
0