Politika

ASV ieviesušas sankcijas pret astoņiem Krievijas uzņēmumiem

© Sputnik / Игорь Руссак / Pāriet pie mediju bankasПроезд запрещен
Проезд запрещен - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējā ASV sankciju sarakstā iekļauti astoņi Krievijas uzņēmumi. Krievijas ĀM pauda neizpratni par jaunajām sankcijām, savukārt sankciju sarakstā iekļauto kompāniju pārstāvji paziņoja, ka ierobežojumi dāvās papildu stimulu jaunu tirgu meklējumiem.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Jaunais ASV noteikto ierobežojošo pasākumu saraksts, kas ieviesti sakarā ar likumu par masveida iznīcināšanas ieroču neizplatīšanu attiecībā uz Sīriju, Irānu un KTDR, skāris astoņus uzņēmumus no Krievijas.

Valsts departamenta pārstāvis paziņojis aģentūrai RIA Novosti, ka sankcijas ieviestas regulāri veicamā darbību vērtējuma rezultātā, ko pieprasa spēkā esošā likumdošana.

Площадь Васильевский спуск и Красная площадь в Москве - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas iedzīvotāji uzskata, ka par sankciju atcelšanu nav jācīnās

Jaunajā sankciju sarakstā iekļuvis "Rosoboroneksport", apvienība "Aviaeksport", nevalstiskās organizācijas "Mašīnbūves konstruktoru birojs" un "Bazalt", Uļjanovskas Civilās aviācijas institūts. Urālu Civilās aviācijas treniņu centrs, Žukovska un Gagarina vārdā nosauktā Gaisa kara akadēmija un 150. Aviācijas remonta rūpnīca Kaļiņingradas apgabalā.

ASV amatpersona paskaidroja, ka jaunās sankcijas nav saistītas "ar plašākajiem ekonomiskajiem ierobežojumiem, kas ieviesti pēc 2014. gada" sakarā ar Krimas pievienošanu Krievijai. Valsts departamenta vietnē precizēts, ka 24. martā izsludinātās sankcijas ieviestas pirms trim dienām.

Valsts departaments nenorādīja, kāda tieši ir Krievijas uzņēmumu vaina. Piektdien kļuva zināms, ka ASV administrācija ievieš sankcijas pret 30 ārvalstu kompānijām un pilsoņiem no 10 valstīm, piemēram, Ķīnas un AAE.

Bez iemesliem, bez problēmām

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka jaunās ASV sankcijas rada neizpratni un vilšanos, taču nopietnas problēmas to rezultātā nav gaidāmas.

Kalašņikova automāts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Korporācija "Rosteh": ASV iepērk Kalašņikova automātus ar trešo valstu starpniecību

"ASV administrācijas lēmums attiecināt ierobežojošos pasākumus uz virkni Krievijas organizāciju, kas cita starpā strādā aviācijas mašīnbūves jomā un nodarbojas ar aviācijas speciālistu apmācību, rada neizpratni un vilšanos. Nekādas nopietnas problēmas šī jaunā sankciju porcija mums, protams, nesagādās, taču amerikāņi pat nav minējuši iemeslus – viņi vienkārši atsaukušies uz savu likumdošanu, kas aizliedz viņiem pašiem sadarboties ar Irānu un Sīriju," – teikts diplomātes komentārā KF ĀM lapā Facebook.

Savukārt Krievijas valsts korporācijas "Rosteh" pārstāvji atzīmēja, ka jaunā ierobežojumu porcija tikai pozitīvi iespaidos tehnoloģiju attīstību Krievijā.

"Mēs sen dzīvojam sankciju režīmā, tās jau pirms ilga laika ir dāvājušas papildu stimulu jaunu tehnoloģiju attīstībai un izejai jaunos tirgos," – RIA Novosti pastāstīja "Rosteh" pārstāvis.

"Rosoboroneksport" valsts korporācijas "Rosteh" meitasuzņēmums ir vienīgais militārās tehnikas un bruņojuma eksportētājs Krievijā. Koncernam pieder vairāk nekā 85% nacionālā eksporta aizsardzības nozarē. ASV administrācija ieviesa sankcijas pret "Rosoboroneksport" 2015. gada rudenī: vispirms tika aizliegts jebkādām amerikāņu valsts struktūrām pirkt koncerna produkciju, taču vēlāk tika precizēts, ka ar ASV valsts sekretāra atļauju noteikti iepirkumi tomēr ir pieļaujami.

Ziņu lente
0