Igaunijas armijas ģenerālis: mēs nebaidāmies no kara ar Krieviju

© Sputnik / Сергей Степанов / Pāriet pie mediju bankasIgaunijas Aizsardzības spēku komandieris Riho Terrass
Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Riho Terrass - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsu valsti dažu stundu laikā pakļaut neizdosies, paziņoja Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Riho Terrass. Viņš uzskata, ka Tallinas uzdevums ir piespiest Putinu noticēt NATO.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Igaunija nebaidās no Krievijas un ir gatava aizsargāties, pavēstījis Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Riho Terrass intervijā Zviedrijas izdevumam Dagens Nyheter. Pie tam viņš neesot pārliecināts, vai Krievija plānojot uzbrukumu viņa dzimtenei. Intervijas pilnais teksts publicēts portālā InoSMI.

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг держит церемониальный молоток на встрече министров обороны стран НАТО Брюсселе - Sputnik Latvija
FP antiutopija: NATO atsakās aizsargāt Igauniju ar 21 balsi pret 4

Savas vizītes laikā Zviedrijā ģenerālis Terrass ticies ar valsts aizsardzības ministru Peteru Hultkvistu, kā arī kopā ar Gaisa spēku komandieri ģenerālmajoru Mikaelu Bidenu apmeklēja Gotlandes salu Baltijas jūrā.

"Gotlande ir īpašs stratēģisks objekts no visa Baltijas reģiona viedokļa. Mums tika dāvāta iespēja pabraukt ar tanku, aplūkot kaujas gatavībā esošās lidmašīnas Gripen un pārrunāt ar vietējām varasiestādēm iespaidu par karavīru atgriešanos un vispārēju aizsardzību. Man iepatikās braukt tankā pa Gotlandi, tā ir ļoti līdzīga mūsu Sāremā salai," — pavēstīja Terrass.

Sāremā ir lielākā sala Igaunijā. Tās zemessargu nodaļas piedalīsies vērienīgajās Zviedrijas mācībās Aurora 17, kas notiks Gotlandē septembrī.

"Rietumu mediji bieži apgalvo, ka Igaunijas, Lietuvas un Latvijas tautas baidās no Krievijas. Nē, mēs nebaidāmies. Tagad mēs esam labāki nekā jebkad agrāk, gatavi aizsargāt savu valsti. Mūsu valsti dažu stundu laikā pakļaut neizdosies, un punkts," — apgalvo ģenerālis.

Terrass ir piecus gadus pavadījis Igaunijas bruņoto spēku komandiera postenī. Nesen viņu šajā amatā apstiprināja vēl uz diviem gadiem. Igaunija, kas iestājusies NATO 2004. gadā, ir viena no nedaudzajām alianses valstim, kas aizsardzībai atvēl 2% no iekšzemes kopprodukta, kā to prasa Ziemeļatlantijas bloka neformālā nostādne. Šogad Igaunijas tēriņi aizsardzībai sasniegs 2,17% IKP.

Uz jautājumu, vai Terrass uzskata, ka Krievija plāno uzbrukt Igaunijai, ģenerālis atbildēja: "Es nezinu, taču es ticu NATO, un mūsu galvenais uzdevums ir panākt, lai arī Putins noticētu NATO."

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO birokrātija meklē glābšanas riņķi

Zviedru avīzes korespondents atgādināja, ka Zviedrijā tiek pausts viedoklis par NATO agresiju un centieniem ielenkt Krieviju.

"NATO nekad nav bijusi agresīva organizācija. Taču es esmu skatījies krievu video, kurā apgalvots, ka Igaunija gatavojas uzbrukumam Maskavai. Viņi demonstrēja uzņēmumus, kuros redzami igauņi mūsu mežos un salīdzināja tos ar mežiem Maskavā: sak, viņi trenējas tāda paša tipa teritorijā. Tā ir propaganda," — savu viedokli pauda ģenerālis.

Savus soļus ar mērķi pastiprināt militāro klātbūtni Austrumeiropā, kuru mērogs pārsniedz aukstā kara laiku pasākumus, NATO aizbildina ar to, ka pieaugot agresija no Krievijas puses.

Savukārt Maskava jau vairākkārt ir norādījusi, ka necenšas saasināt situāciju nekur pasaulē, tostarp — arī Baltijas reģionā. Kremlis uzsver, ka tukšos, nepamatotos apgalvojumus par draudiem no Maskavas puses NATO izmanto, lai pamatotu neattaisnoto spēku paplašināšanu pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0