Politika

Krievija un Ķīna bloķējušas ANO Drošības padomes rezolūciju par sankcijām pret Sīriju

© Sputnik / МИД России / Pāriet pie mediju bankasANO Drošības padome. Foto no arhīva
ANO Drošības padome. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sankcijas pret Sīriju ANO Drošības padomē atbalstīja deviņi Padomes locekļi. Pret rezolūciju iebilda Krievija, Ķīna un Bolīvija. Vēl trīs valstis balsojumā atturējās.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Krievija un Ķīna bloķējušas ANO Drošības padomes rezolūciju, kas paredz sankciju ieviešanu pret Sīrijas pārstāvjiem, kuri, iespējams, saistīti ar ķīmisko ieroču lietošanu valstī, informē RIA Novosti. Balsošana notika otrdien.

Bašars Asads - Sputnik Latvija
Intervija
Bašars Asads intervijā nosodījis Amnesty International un skaidrojis valdības politiku
Dokumentu ANO Drošības padomē atbalstīja deviņi Padomes locekļi. Pret rezolūciju iebilda Krievija, Ķīna (pastāvīgās locekles) un Bolīvija. Vēl trīs valstis — Kazahstāna, Ēģipte un Etiopija — balsojumā atturējās.

Rezolūcijas projektu iesniedza divi pastāvīgie Padomes locekļi — Francija un Lielbritānija, kuras vēlāk atbalstīja ASV. Dokuments paredz sankcijas pret 21 Sīrijas pārstāvi — atsevišķām personām, organizācijām un kompānijām, kas, iespējams, saistīti ar ķīmisko ieroču lietošanu valstī 2014.-2015. gg. Dokuments paredz arī helikopteru un ar tiem saistīto materiālu pārdošanas, piegādes un nodošanas aizliegumu Sīrijas valdībai un Bruņotajiem spēkiem.

Krievija un Ķīna — ANO Drošības padomes pastāvīgie locekļi uzlika veto šim dokumentam. Kopš konflikta sākuma Sīrijā (2011. gadā) Krievija jau septīto reizi nobalsojusi pret rezolūciju, kas pieņemta jautājumā par situāciju valstī.

ASV pastāvīgā pārstāve ANO Nikija Heilija pēc balsojuma secināja, ka "patiesībā Krievija vienkārši nevēlas kritizēt Asada režīmu."

Kazahstānā norit tikšanās jautājumā par Sīrijas konflikta noregulēšanu. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kazahstānā norit tikšanās jautājumā par Sīrijas konflikta noregulēšanu

Lielbritānijas pastāvīgais pārstāvis ANO Metjū Raikrofts paziņoja, ka, bloķējot rezolūciju, "Krievija un Ķīna mazina uzticēšanos šai Drošības padomei."

Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosauca par nepiemērotām sankcijas pret Sīrijas valdību, "jo tas nelīdzētu pārrunu procesam, bet gan tikai traucētu vai mazinātu uzticību šī pārrunu procesa gaitā."

Rezolūcija tika iesniegta pēc misijas ziņojumiem, kuras uzdevums ir izmeklēt ķīmisko vielu lietošanas gadījumus militārām vajadzībām Sīrijā. Tā norādīja, ka par trim ķīmiskajiem uzbrukumiem vainojama Sirijas valdība, par vienu — ISIS kaujinieki.

Ziņu lente
0