Intervija

Krievijas vēstnieks: Krievijas un Lietuvas attiecībās iestājusies krīze

© Sputnik / Александр ЛиповецKrievijas Federācijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs
Krievijas Federācijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandrs Udaļcovs stāstīja par Krievijas un Lietuvas diplomātisko attiecību veidošanos un krievu diasporas stāvokli valstī, kā arī novērtēja abu valstu attiecību galvenos aspektus.

Krievijas Federācijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs ekskluzīvā intervijā Sputnik Lietuva izvērtēja Krievijas un Lietuvas pašreizējās attiecības.

- Aleksandr Ivanovič, vispirms gribētu sveikt jūs profesionālajos svētkos — Krievijas Federācijas diplomātisko dienestu darbinieka dienā — un novēlēt panākumus darbā.

Jūs pārstāvat Krieviju Lietuvā. Ņemot vērā jūs pieredzi, lūdzu, pastāstiet, kāda ir darba specifika šajā valstī?

— Pateicos par apsveikumu! Manās acīs tie ir ne tikai profesionāli svētki vien: Krievijas Ārlietu ministrijas resorā strādāju vairāk nekā 40 gadus, turklāt diplomāta amats mūsu ģimenē ir iegājies, tāpēc man tie ir arī ģimenes svētki.

Jautājumā par darba specifiku šeit un Krievijas un Lietuvas attiecībām.

Kauņas muzeja Devītā forta memoriāls - Sputnik Latvija
Lietuviešu jaunieši uzņem pašiņus nacistu upuru bojāejas vietā

Pirmkārt, Lietuva ir kaimiņvalsts, un Krievijas acīs tam ir liela nozīme, kā noprotat. Tēlaini izsakoties, Lietuva ir tilts, kas mūs saista ar Kaļiņingradas apgabalu, Krievijas Federācijas subjektu. Lietuvu šķērso pasažieri, kas dodas uz apgabalu un atpakaļ uz Krieviju, plūst kravas, norit elektroenerģijas un gāzes piegāde Kaļiņingradas apgabalam.

Otrkārt, Lietuvā dzīvo mūsu tautieši — viņi veido aptuveni 5% valsts iedzīvotāju. Tiesa, šis rādītājs ir daudz mazāks nekā Latvijā un Igaunijā, taču krievu diasporai Lietuvā arī ir liela nozīme. Mums, Krievijas vēstniecības pārstāvjiem, rūp viņu tiesiskais stāvoklis, iespējas iegūt valsti izglītību krievu valodā un daudzi citi jautājumi. Attiecības ar diasporu ir viens no mūsu prioritārajiem uzdevumiem.

Visbeidzot, vēl viena īpatnība: patlaban Lietuvas un Krievijas attiecībās iestājusies krīze, turklāt tas nav noticis Krievijas vainas dēļ. Protams, šāda situācija mūs neapmierina. Tā neatbilst mūsu valstu tautu ilgtermiņa interesēm, un es uzskatu, ka pie šāda secinājuma ar laiku nonāks arī mūsu partneri Lietuvā.

- Krievijas un Lietuvas diplomātiskie sakari izveidojās pirms 25 gadiem, 1991. gada rudenī. Kā jūs raksturotu abu valstu attiecības tagad, ceturtdaļgadsimtu pēc diplomātiskās pārstāvniecības atklāšanas? Vai tā ir tikai krīze?

— Ceturtdaļgadsimta laikā abu valstu diplomātiskajās attiecībās bijuši dažādi posmi — gan uzlabošanās un attīstība, it īpaši sākumposmā, pēc tam bija pasliktināšanās, un tagad, jau trešo gadu no vietas, kā jau teicu, attiecībās valda krīze. Pie tam tā jūtama dažādos virzienos — faktiski mums ir pārtraukts politiskais dialogs, pārsvarā vērojamas negatīvas parādības ekonomisko sakaru jomā.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis - Sputnik Latvija
Baltijas atomkaislības: izdzīvošana vai ekonomika

Piemēram, 2011. gadā preču apgrozījums Krievijas un Lietuvas starpā sasniedza 7 miljardus dolāru. No 2014. gada tas ir krasi samazinājies, un 2015. gadā kritās par 40%; sākotnējie dati liecina, ka laikā no 2016. gada janvāra līdz oktobrim abu valstu preču apgrozījums samazinājies vēl par 18,5% — līdz 2,3 miljoniem dolāru.

Pie tam Krievija joprojām ir Lietuvas galvenais tirdznieciski ekonomiskais partneris, taču uzskatu, ka ilgi tā vairs nebūs, jo krišanās tempi ir ļoti strauji.

Tādējādi esmu spiests konstatēt, ka diplomātisko sakaru izveidošanas 25. gadadienu esam sagaidījuši nelabvēlīgā situācijā.

Ziņu lente
0