Aptauja liecina: Latvijas iedzīvotāji ir nelaimīgi pesimisti

© pixabayLatvijas iedzīvotāji ir nelaimīgi pesimisti
Latvijas iedzīvotāji ir nelaimīgi pesimisti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Globālais laimes indekss apliecina, ka Latvijas iedzīvotāji nejūtas laimīgi, neko labu no ekonomikas negaida un nākotnē skatās daudz pesimistiskāk nekā kaimiņi citās Baltijas valstīs.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Latvijas iedzīvotāji nelaimīgākie Baltijas valstui vidū, liecina pētījums, ko veica Win/Gallup International un Baltic Market Insights.

Pētījuma laika 2016. gada beigās tika aptaujāti 66,6 tūkstoši cilvēku no 66 valstīm.Katrā Baltijas valstī uz jautājumiem atbildēja 500 cilvēki.

Durvis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aptauja liecina: gandrīz 40% Latvijas iedzīvotāju baidās no nākotnes

Par laimīgiem sevi nodēvējuši 68% aptaujāto, par nelamīgiem uzskata 9%, bet 22% nejūt ne laimi, ne arī nelaimi. Austrumāzijā un Okeānijā cilvēki ir daudz laimīgāki nekā Tuvo Austrumu iedzīvotāji (pašsaprotams fakts). Lielākā laime iedzīvotāju vidū vērojama Fidži un Ķīnā, bet nelaimīgākie ir Irākas iedzīvotāji.

Cilvēki Lietuvā ir laimīgāki nekā Latvijā un Igaunijā, taču Baltijas valstīs kopumā laimes nemaz nav tik daudz. Pētījuma rezultāti liecina, ka 2016. gada beigās laimīgi bijuši 54% lietuviešu. Igaunijā šis rādītājs sasniedzis 53%, Latvijā — 49%. Taču globālais laimes indekss ir 59%.

Iespējams, šādi rezultāti veidojušies tādēļ, ka laimes sajūta ir proporcionāla ienākumu līmenim: nabadzīgāko aptaujāto vidū sevi par laimīgiem nosauca 33% respondentu, starp bagātākajiem — 75%. Patiešām, nauda nav galvenais, daudz svarīgāks ir tās daudzums.

Графики - Sputnik Latvija
Iedzīvotājiem šķiet, ka Latviju nākamgad apdraudēs ekonomiskā lejupslīde, demogrāfiskās problēmas un bēgļi

Toties cerības uz nākotni lielākoties pauž bagātās valstis: Eiropas Savienības iedzīvotāji 2017. gadā no ekonomikas gaida tikai nepatikšanas, toties Gana un Bangladeša uz pasauli skatās optimistiski. Latvieši izrādījušies esam lielākie pesimisti Baltijā: ekonomisko gaidu indekss Latvijā sastada —34%, Lietuvā —16%, Igaunijā —15% (salīdzinājumam: Ganā tas veido +68%).

Arī cerības uz to, ka 2017. gads būs labāks nekā aizvadītais, Eiropā nav plaši izplatītas. Slikto priekšnojautu ziņā līdera vietu ieņem itāļi — cerību indekss šajā valstī sastāda —42% (Bangladešā tas veido +77%). Izrādījies, ka vislielākie optimisti dzīvo Igaunijā, kur cerību indekss sasniedzis +47% un pat pārsniedzis pasaules vidējo rādītāju (+37%). Lietuvā rādītājs sasniedzis +20%, bet Latvijā — tikai +10%.

Ziņu lente
0