Baltijas valstīs aizvien biežāk tiek konstatēti parakstu viltojumi

© University of ExeterDokumentu parakstīšana. Foto no arhīva
Dokumentu parakstīšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tāds viltotu parakstu skaits dokumentos nav bijis kopš 90. gadu sākuma, apgalvo eksperti, kuri jau divdesmit gadus īsteno neatkarīgos pētījumus Latvijā un citās Baltijas valstīs.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Latvijas Neatkarīgo ekspertu asociācijas un Starptautiskās Neatkarīgo ekspertu federācijas speciālisti tikko spēj tikt galā ar darbu lavīnu, kas saistīta ar dažādu dokumentu parakstu viltojumiem. Viltoti paraksti sastopami mantojuma tiesību un nekustamo īpašumu pirkšanas un pārdošanas dokumentos, dažādu partiju saņemto ziedojumu utt. dokumentos.

Pie ekspertiem vēršas ne tikai Latvijas iedzīvotāji vien — lūgumi nāk no dažādām ES valstīm. Nesen federācijas un asociācijas speciālisti Jurijs Gribanovs un Lidija Griščenko izmeklēja Šauļu (Lietuva) ģimnāzijas darbinieku lietu: viņi pārskaitīja naudu savai mācību iestādei, taču izrādījās, ka līdzekļus saņem arī partijas "Lietuvas liberāļu kustība" vietējā nodaļa.

Воспитанники детского сада Солнышко - Sputnik Latvija
No podiņa līdz biļetenam: bērnudārzā Viļņā konstatēta priekšvēlēšanu aģitācija

Liberāļi iedzīvojas

Jūliuss Anšins, asociācijas un federācijas dibinātājs, agrākais Iekšlietu ministrijas Izmeklēšanas departamenta nodaļas priekšnieks, pastāstīja, ka daudzi vispirms vēršas Iekšlietu ministrijā un Tieslietu ministrijā, kur ir savi ekspertīžu centri, taču pēc tam nereti meklē neatkarīgos ekspertus. Tā rīkojušies arī klienti no Lietuvas.

Ekspertu ofisā ieradās ciema ģimnāzijas darbinieki. Skolotāja Liene pastāstīja, ka ik gadus 2% algas viņi ziedo savas ģimnāzijas labiekārtošanai, taču pēkšņi noskaidrojies, ka puse summas nonākusi partijas "Lietuvas liberāļu kustība" vietējās nodaļas rokās — skolotāji it kā jau 2012. gadā parakstījuši atbilstošu dokumentu.

Tiesa neuzticas ekspertiem

Jāpiebilst, ka Latvijā neatkarīgo ekspertu slēdzieni bieži atšķiras, piemēram, no Tieslietu ministrijas Ekspertīžu centra slēdzieniem. Pie tam IeM Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes darbinieku slēdzieni parasti sakrīt ar neatkarīgo ekspertu viedokli. Taču Latvijas tiesu pārstāvji parasti dod priekšroku TM, nevis IeM un neatkarīgo ekspertu slēdzieniem. Likums paredz, ka tiesai ir tiesības patstāvīgi pieņemt lēmumu par ekspertu slēdzienu iekļaušanu lietā.

Barikādes Rīgā. Pagājuši 25 gadi. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvija atcerējās barikādes: solījumi netika izpildīti, par PSRS nesēro

Patiesība par Vecrīgu ir sadegusi

Jūliuss Anšins nezināja teikt, vai tagad parakstu viltojumi sastopami biežāk, taču pēdējā laikā ar šādiem jautājumiem asociācijā un federācijā vēršas ļoti daudz cilvēku. Lielāks apmeklētāju skaits bija vērojams tikai 90. gados, kad jaunajā valstī valdīja absolūts haoss. Stāsta, ka teju puse māju Vecrīgā un zemes gabalu Jūrmalā ieguvuši jaunus saimniekus viltotu mantojuma tiesību dokumentu rezultātā.

Tolaik daudzus papīrus nebija iespējams salīdzināt ar dokumentiem Valsts Arhīvā: autentiskie dokumenti mēdza pazust un sadegt. Saglabājās tikai kopijas, un tās pašas ne vienmēr bija atrodamas. Policija nelabprāt atceras tos laikus, jo aizrakties līdz patiesībai tik un tā neizdosies. Tā lūk…

Ziņu lente
0