Viedoklis

Sliktas ziņas smēķēšanas apkarotājiem

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasPelnu trauks. Foto no arhīva
Pelnu trauks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārstu un farmaceitu plašās pret smēķēšanu vērstās kampaņas īstais mērķis – piespiest smēķētājus nomainīt cigaretes pret tabletēm, uzskata starptautiskais komentētājs Dmitrijs Kosirevs. Šī tirgus apjoms vērtējams desmitiem miljardu dolāru apmērā.

Dmitrijs Kosirevs
vēsturnieks, rakstnieks, orientālists, Krievijas kustības par smēķētāju tiesībām prezidija loceklis un starptautiskais komentētājs.

Nē, smēķētāju skaita samazināšanās valstī neliek sarukt plaušu slimības dēļ mirušo cilvēku skaitam. Jā, farmācijas kompānijas, kuras izstrādājušas un apmaksājušas cīņu ar smēķēšanu tās pašreizējā necilvēcīgajā formā un, starp citu, solījušas "atbrīvot cilvēkus no tabakas atkarības" — tās vietā rada citu atkarību, daudz nopietnāku.

Cigaretes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Melot nav labi

Šodien man ir tikai divas ziņas, kam ir šis un tas kopīgs: lieta tāda, ka abas ziņas ir ļoti bēdīgas tiem, kuri kļūdas pēc vai citu iemeslu dēļ ir stājušies smēķēšanas apkarotāju rindās. Abas ziņas stāsta, ka medicīniskais lobijs zaudē savus pret smēķētājiem vērstos argumentus un cilvēces labdara oreolu.

Vispirms gribu jums pastāstīt par ziņojumu, ko trīs gadus gatavoja Britānijas plaušu fonds. Tajā minēts, ka mirstības līmenis dažādu plaušu slimību rezultātā valstī pēdējo desmit gadu laikā faktiski nav mainījies. Ziņojumā nepārprotami teikts, ka progress plaušu slimību diagnostikas un ārstēšanas metodēs nav novērots, lai arī iepriekš "tika plānota" uzlabošanās smēķētāju skaita samazināšanas rezultātā. Taču tas nav noticis.

Komentāros sociālajos tīklos uzdots jautājums: viņi "plānoja"? Bet vai mēs nevaram pieņemt, ka mums visiem melojusi labi iesmērētā (ar naudu — D.K.) tabakas kontroles mašīna? Un vēl viens komentārs: "Viņiem tagad nāksies krietni papūlēties, lai turpinātos šie naida svētki (pret smēķētājiem — D.K.). Un lai neizsīktu kārtējie asignējumi, kas tek viņu kabatās.

Trīs mani komentāri par šo ziņojumu: pavisam nesen šķita, ka Britānijas plaušu fonds un tā brālis ASV pakļauti vienam uzdevumam — pret smēķēšanu vērstās kampaņas īstenošanai. Tagad redzam, ka tā vairs nenotiek.

Šajā kontekstā liela nozīme ir skaitlim "10 gadi". Aptuveni pirms 10 gadiem darbu sāka pret smēķēšanu vērstie normatīvie akti Anglijā. Atceros, kā smēķēšanas pretinieki (tostarp arī diskusijās ar mani) kliedza: dodiet mums dažus gadus, un jūs redzēsiet rezultātus! Nu, redzam. Un tālāk?

Надпись Курение убивает на пачке сигарет. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Smēķēšanas aizlieguma aizliegšana

Jāpiebilst, ka iepriekš jau pieminēju līdzīgu dokumentu, kas publicēts ASV — nekādu izmaiņu amerikāņu nācijas veselības jautājumos kopš tabakas aizliegumiem un ierobežojumiem (izņemot vieglu pasliktināšanos). Starp citu, arī ASV zinātnieki (pasūtītājs bija Kongress) strādāja 10 gadus kopš ierobežojumu ieviešanas.

Ar pirmo ziņu par to, ka smēķētāju skaita samazināšanās sekmēs panākumus plaušu slimību ārstēšanas jautājumos, mēs nu būtu galā. Tagad gribu atgādināt šīs melīgas publikas mīļāko tēzi par to, ka tabakas uzņēmumi rada klientu atkarību no tabakas. Paskatīsimies, kādu atkarību rada tie, kuri mēģināja atņemt klientus tabakas kompānijām.

Citējam informatīvu materiālu no Washington Post, kurā teikts ka transnacionālais farmācijas gigants (otrais pasaulē) Pfizer panācis ārtiesas vienošanos ar Čikāgas varas iestādēm par to, ka ievēros opioīdu realizācijas pasākumu kodeksu.

Pfizer mūs interesē — tas ir viens no lielākajiem smēķēšanas apkarotājiem pasaulē. Cita starpā uzņēmums ražo un cenšas izstrādāt zāles pret smēķēšanu, psihotropos preparātus utt.

Taču pašlaik mēs apspriežam atkarību no opioīdiem un pretsāpju līdzekļiem. Rakstā norādīts, ka farmācijas kompānijas ASV radījušas savu klientu loku, ko veido apmēram 2,1 milj. cilvēku, kuri nespēj dzīvot bez šiem preparātiem. No gadsimtu mijas pārdozēšanas rezultātā miruši jau 165 tūkstoši cilvēku.

Šie 165 tūkstoši — tas nav "pieņēmums". Tā ir realitāte. Šie miroņi ir īsti.

Проблемы с избыточным весом. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Aptaukojušies nesmēķētāji

Raksta autors stāsta, ka Pfizer varētu kļūt par piemēru citām kompānijām, kuras vēl nav parakstījušas nekādas vienošanās (taču tās regulāri tiek iesūdzētas tiesā), un nodarbojās ar agresīvu savas produkcijas mārketingu, tai skaitā apgalvo, ka viņu produkcija neizraisa atkarību. Prasībās pret šiem uzņēmumiem teikts viens un tāds pats — tie radījuši īstu epidēmiju valstī. Jāpiebilst, ka pretsāpju līdzekļu tirgus ASV (tikai ASV!) tiek vērtēts 160 miljardu dolāru apmērā.

Atgādināsim: pret smēķēšanu vērstās kampaņas mērķis nebūt nav "tautas veselība" — tā domāta, lai piespiestu smēķētājus cigaretes nomainīt pret tabletēm. Sākt ar zālēm pret smēķēšanu, tad pāriet pie pilulām labam noskaņojumam… Šī tirgus apjoma vērtējumi ir dažādi, taču arī tas sasniedz desmitiem miljardu dolāru.

Pret smēķēšanu vērstās kampaņas sākumā (90. gadu beigās) noritēja reputāciju cīņa, kurā tabakas ražotāji sākumā cieta sakāvi. Daudzi ASV iedzīvotāji noticēja konkurentu šausmenītēm par tabakas kompāniju ļaundarībām.

Kopš tā laika pagājuši jau gandrīz 20 gadi. Pat pavisam neizglītoti amerikāņi ir sapratuši, kas un kāpēc cīnās pret smēķēšanu. Mūsdienās farmaceitu un pārējo mediķu reputācija ir kritusies, un visi saprot, ka arī medicīna ir nežēlīgs bizness. Stāsts par opioīdu atkarības radīšanu ir tikai viens no daudzajiem.

Rezultātā izveidojusies aptuveni tāda pati situācija apmēram Hilarijas Klintones un Donalda Trampa cīņā: amerikāņi nevar izlemt, kuru viņi ienīst vairāk (tāda ir situācija, spriežot pēc aptaujām), nevis kurš viņiem labāk patīk. Nesen naidīguma rādītājs pret "mediķiem" un "tabakas ražotājiem" svārstījās kaut kur pa vidu, taču… arvien vairāk ir faktu un ziņu, kas nāk par ļaunu pretsmēķēšanas aktīvistiem.

Ziņu lente
0