ASV nepilda līgumā par plutonija utilizāciju iekļautās saistības

© Wikipedia / United States DOEПлутоний в пакете
Плутоний в пакете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins 3. oktobrī parakstīja dekrētu par atteikšanos no līguma ar ASV par plutonija utilizāciju.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Vienošanos par ieroču plutonija pārpalikumu utilizāciju Krievija un ASV parakstīja 2000. gadā. Līgums paredzēja tā utilizāciju vismaz 34 tonnu apmērā no katras puses (ar to pietiek vairāku tūkstošu kodolgalviņu ražošanai). Ieroču plutonija utilizācijas sākums  Krievijā un ASV bija ieplānots 2018. gadā.

Знак радиации. Архивное фото - Sputnik Latvija
Krievija apturējusi līgumu ar ASV par plutonija utilizāciju

Līguma preambulā norādīta nepieciešamība neatgriezeniski samazināt ieroču kvalitātes līmeņa plutonija rezerves abu pušu kodolieroču programmās. Vienīgais plutonija rezervju neatgriezeniskas samazināšanas paņēmiens ir tā "sadedzināšana" kodolreaktoros.

Krievijā, Belojarskas AES ceturtajā blokā tika uzbūvēts un darbu sāka ātro neitronu reaktors BN-800. Viena no šī reaktora funkcijām – ieroču plutonija "sadedzināšana". Pie tam Krievijā 2015. gadā tika atklāta tā saucamās jauktā tipa oksīda urāna-plutonija degvielas (Mixed-Oxide fuel) ražotne reaktora BN-800 vajadzībām.

Līdz ar to Krievijā tika izveidota infrastruktūra, ko paredzēja līgums par plutonija utilizāciju.

Сирийская армия освободила от боевиков территорию военных училищ в Алеппо - Sputnik Latvija
ASV pārmet Krievijai nopelnu piesavināšanos Sīrijā

ASV tas netika izdarīts. Iepriekš ASV presē tika sniegta informācija par to, ka Baltais nams plāno pārtraukt Mixed-Oxide degvielas ražošanas programmu ieroču plutonija "izdedzināšanai", jo it kā esot radušās tehnoloģiskas grūtības, turklāt projekta izmaksas ir ļoti augstas. Tā vietā ASV plāno sajaukt ieroču plutoniju ar neradioaktīviem materiāliem un izvietot to glabātuvē.

Eksperti uzsver, ka tādā gadījumā saglabājas iespēja nepieciešamības gadījumā šo maisījumu no glabātuces saņemt un ar salīdzinoši vienkāršām manipulācijām atkal iegūt plutoniju, ar ko pietiks vairāku tūkstošu kodolgalviņu ražošanai. Speciālisti uzskata, ka šāda ASV rīcība veido priekšnosacījumus vienpusējai līguma par plutonija utilizāciju laušanai.

Ziņu lente
0