Krievija apturējusi līgumu ar ASV par plutonija utilizāciju

© Sputnik / Vadim Zhernov / Pāriet pie mediju bankasЗнак радиации. Архивное фото
Знак радиации. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienošanos par ieroču plutonija pārpalikumu utilizāciju Krievija un ASV parakstīja 2000. gadā. Ieroču plutonija utilizācijas sākums bija ieplānots 2018. gadā.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu, kas paredz apturēt vienošanos ar ASV par ieroču plutonija utilizāciju, ņemot vērā Vašingtonas naidīgās darbības. Pirmdien dokuments publicēts tiesiskās informācijas oficiālajā portālā, ziņo RIA Novosti.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Marija Zaharova ar joku atbild uz Lielbritānijas vārdiem par spēcīgu ieroci pret Krieviju

"Apturēt vienošanos, kas noslēgta starp Krievijas Federācijas valdību un Amerikas Savienoto Valstu valdību par plutonija – vielas, kas identificēta kā plutonijs, kas vairs nav nepieciešams aizsardzības mērķiem – utilizāciju, darbību ar to un sadarbību šajā jomā," – teikts dokumentā.

Dekrētā norādīts, ka lēmums pieņemts, ņemot vērā "stratēģiskās stabilitātes apdraudējumu ASV nedraudzīgo darbību rezultātā pret KF", kā arī ASV nespēju nodrošināt uzņemto saistību izpildi ieroču plutonija pārpalikumu utilizācijas jomā.

Dekrētā teikts, ka Krievija neizmantos minēto ieroču plutoniju kodolieroču vai citu kodolspridzekļu izgatavošanai, ar šādām ierīcēm saistītiem pētījumiem, izstrādēm, projektēšanai vai izmēģinājumiem, kā arī jebkādiem citiem militārajiem mērķiem.

Šī gada aprīlī Krievijas Tautas frontes mediju forumā Putins paziņoja, ka ASV, atšķirībā no Krievijas, nepilda savas saistības jautājumā par ieroču plutonija iznīcināšanu un saglabā sev iespējas izmantot tā potenciālu.

"Mēs parakstījām atbilstošu līgumu un vienojāmies par to, ka šis materiāls tiks noteiktā veidā, tas ir, rūpnieciski iznīcināts. Šim nolūkam bija jāuzceļ speciāli uzņēmumi. mēs savas saistības izpildījām un uzņēmumu uzcēlām. Taču mūsu amerikāņu partneri – ne," – tolaik norādīja Krievijas prezidents.

Госсекретарь США Джон Керри - Sputnik Latvija
Kā krievi "pārspēja viltībā" amerikāņu diplomātijas vadītāju

"Vēl vairāk, nesen viņi paziņoja, ka plāno iznīcināt izmantoto bagātināto kodoldegvielu veidā, ko vienošanās neparedz… Viņi izmantos citu paņēmienu, atšķaidējot to un utilizējot kaut kur noteiktās tvertnēs. Tas nozīmē, ka viņi saglabā sev tā saucamo atgriezenisko potenciālu, tas ir, to iespējams izņemt, pārstrādāt un atkal pārvērst par ieroču plutoniju," – atzīmēja Putins.

Vienošanos par ieroču plutonija pārpalikumu utilizāciju Krievija un ASV parakstīja 2000. gadā. Līgums paredzēja tā utilizāciju vismaz 34 tonnu apmērā no katras puses (ar to pietiek vairāku tūkstošu kodolgalviņu ražošanai). Ieroču plutonija utilizācijas sākums  Krievijā un ASV bija ieplānots 2018. gadā.

Ziņu lente
0