Politika

ASV vērtē iespējas risināt konfliktu Sīrijā ar spēku

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no konflikta risināšanas variantiem paredz savdabīgu atļauju tām Persijas līča valstīm, kas atbalsta Sīrijas opozīciju, piegādāt tai tehnoloģisko apbruņojumu, pret ko ASV agrāk iebilda.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. ASV administrācija uzsākusi izskatīt pasākumus, kas ļautu pastiprināt Sīrijas opozīcijas militāro atbalstu. Tiek izskatīta iespēja sākt uzbrukumus Sīrijas valdības armijas pozīcijām, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūras Reuters sniegto informāciju.

Diskusiju, kas sākusies Baltajā namā, sauc par piespiedu variantu, ņemot vērā to, kā sarežģījušās Krievijas un ASV sarunas par Sīriju. Iepriekš ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sarunā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu paziņoja, ka ASV plāno apturēt sadarbību ar Krieviju, ja netiks apturēts uzbrukums Alepo rajonā.

Alepo. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sīrijas armija apturējusi islāmistu uzbrukumu Alepo

Viens no konflikta risināšanas variantiem paredz savdabīgu atļauju tām Persijas līča valstīm, kas atbalsta Sīrijas opozīciju, piegādāt tehnoloģisko apbruņojumu Bašara Asada pretiniekiem. Pie tam ASV joprojām kategoriski iebilst pret zenītraķešu kompleksu piegādi reģionā, kas varētu nokļūt teroristu rokās. Mazāk ticams variants ir aviācijas uzlidojumi Sīrijas GKS – šie pasākumi ir riskanti, jo tajos varētu ciest Krievijas karavīri.

Līdz ar to, vēsta aģentūra Reuters, ticamākais variants ir opozīcijas atbalsts ar papildu bruņojuma piegādēm vai pat ar aviācijas uzlidojumu palīdzību. Vēl viens variants varētu būt lielas amerikāņu specvienības nosūtīšana uz Sīriju ar mērķi atbalstīt sīriešu un kurdu nodaļas, kas pretojas valdībai.

Jautājumā par situāciju Alepo aģentūras informatori vēstīja, ka Sīrijas armijas sekmīgais uzbrukums šajā rajonā ir pārsteidzis ASV administrāciju. Pilsētai un visai provincei ir stratēģiska nozīme visā bruņotajā konfliktā, kas ilgst jau 5,5 gadus. Alepo pārņemšana savā kontrolē sniegs Asadam nopietnas priekšrocības cīņā ar opozīciju.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Humanitārie konvoji Sīrijā ir apdraudēti

Jāņem vērā, ka vakar ASV Valsts departamenta oficiālais pārstāvis Džons Kirbijs apstiprināja, ka iestādes, kas risina nacionālās drošības jautājumus, apspriež Sīrijas konflikta risinājuma iespējas, kas nav saistītas ar diplomātiju, taču atteicās precizēt savus izteikumus.

Reuters informācijas avoti atzīmēja, ka gadījumā, ja "spēka variants" tiks apstiprināts, ASV vispirms izdarīs to, par ko Kirbijs brīdināja – pārtrauks kontaktus ar Krieviju Sīrijas jautājumā.

Tiesa, trešdien ASV Valsts departaments informēja, ka ASV pagaidām neplāno pārtraukt sadarbību aizsardzības resoru līmenī memoranduma ietvaros, lai izvairītos no konfliktiem Sīrijas gaisa telpā.

Ziņu lente
0