Igaunijai, iespējams, draud teroristisks uzbrukums

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Pāriet pie mediju bankasIgaunijas valsts karogs. Foto no arhīva
Igaunijas valsts karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, Igaunijā uzturas apmācīts kaujinieks, kurš gatavo teroraktu, uzskata eksperts starptautiskās drošības jomā, pensionētais militārās izlūkošanas analītiķis Villems Roda.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Igaunijā, iespējamsm uzturas kādas teroristiskās organizācijas kaujinieks, kurš spēj jebkurā mirklī uzbrukt kādā pilsētā, jūras ostā vai uz prāmja, ziņo Sputnik Igaunija.

Portāla militārais eksperts Villems Roda uzksta, ka Igaunijā iespējams teroraktu risks un šajā situācijā visiem valsts iedzīvotājiem jābūt modriem un uzmanīgiem.

Slikti joki

Drošības policija (KaPo) turpina meklēt vīrieti, kurš šī gada 24. jūlija naktī piezvanīja Tallinas lidostai un Drošības policijai un paziņoja, ka nedēļas laikā uzspridzinās kādu no lidmašīnām, kas dodas uz Vāciju.

Таллиннский аэропорт. - Sputnik Latvija
Tallinas lidostā pastiprināti drošības pasākumi sprādziena riska dēļ

Zvanītājs runāja angliski un stādījās priekšā kā ISIS biedrs. Viņš izmantoja Igauņu mobilo sakaru provaidera SIM karti un atradās valsts teritorijā. Par šo incidentu tika ierosināta krimināllieta saskaņā ar pantu par uzbrukumiem, kas vērsti pret aviācijas drošību. Izmeklēšanu vada Valsts prokuratūra.

Atrast zvanītāju neizdodas, lai arī valsts iestāžu rīcībā ir vērā ņemamas tehniskās un administratīvās iespējas. "Tātad šī incidenta apstākļos ir kas tāds, kā dēļ nav tik vienkārši noteikt šī cilvēka personību," — teica KaPo preses sekretārs Hariss Pūseps. "Mēs jau norādījām, ka tas nav klasisks brīdinājums par bumbu, kad zvana piedzēris cilvēks, kurš to uzskata par joku."

Karā kā jau karā

Drošības policijas ziņojumus nav norādīts, vai tās darbinieki saista 25. jūlija notikumu ar 16. augusta notikumiem, kad satiksmi Tallinas centrā iztraucēja aizdomīgas pakas Radio nama priekšā un pie valsts raidkompānijas ERR ēkas.

Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Drošības policijā dien "trijnieku karaļi"

Baltās pakas tika atrastas aptuveni 6 no rīta pie galvenās ieejas. Sapieri ar robota palīdzību pārbaudīja to saturu, taču sprāgstvielas netika atrastas.

Roda uzskata, ka atklātajos avotos pieejamā informācija par incidentu ļauj secināt, ka rindā saliktās pakas un vieta, kur tas izdarīts, ir bijusi acīmredzama agresīvu nodomu demonstrācija un apliecinājusi pilsētas iedzīvotāju neaizsargātību iespējama teroristiska uzbrukuma gadījumā.

Acīmredzams, ka Drošības policija apzinās riska līmeni un nesēž, rokas klēpī salikusi. Taču arī valsts iedzīvotāju palīdzība, uzmanība un modrība var sniegt policijai nenovērtējamu pakalpojumu.

Ziņu lente
0