Saeima pieņems lēmumu par zemes pārdošanu nepilsoņiem un ārvalstniekiem

© Dace KiršpileMeitenes nacionālājos tērpos. Foto no arhīva
Meitenes nacionālājos tērpos. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar Saeimā tika izskatīta petīcija, kurā ierosināts aizliegt pārdot lauksaimniecības zemes nepilsoņiem. Tā var mainīt Latvijas attiecības ar Eiropas Savienību, jo ES pilsoņiem ir tiesības iegādāties zemi Latvijā.

RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Vakar Saeimas plenārsēdē tika izskatīts jautājums par petīcijas "Latvijas zeme Latvijas pilsoņiem" nodošanu Saeimas Tautsaimniecības komisijai, informē Vesti.lv.

Petīcija tika publicēta portālā manasbalss.lv 2013. gada decembrī, taču 10 tūkstoši balsu, kas tai nepieciešami nodošanai Saeimā, tā savāca tikai nesen. Petīcijas autors, Saeimas deputāts Armands Krauze (ZZS) ierosina aizliegt saņemt lauksaimniecības un meža zemes īpašumā cilvēkiem, kuri nav Latvijas pilsoņi.

Latvijas lentīte. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vairāk nekā divi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju atbalsta izstāšanos no ES

Precīzāk sakot, petīcijas autors iesaka iniciēt šajā jautājuma referendumu, jo Satversmes 68. pants nosaka, ka lēmums par būtiskām izmaiņām noteikumos par Latvijas dalību Eiropas Savienībā iespējams visas tautas balsošanas ceļā.

Tieši šādas izmaiņas ierosina petīcijas autors: atbilstoši līgumam pat Latvijas iestāšanos ES valsts likumdošana nosaka, ka no 2014. gada 1. maija ES dalībvalstu pilsoņi un juridiskās personas, kas piereģistrētas ES dalībvalstīs, var iegādāties zemi atbilstoši tādiem pašiem noteikumiem, ko ievēro Latvijas pilsoņi.

Divarpus gadus, kas petīcijai bija nepieciešami balsu savākšanai, deputāts Krauze velti netērēja. Piemēram, šī gada augustā viņš sagatavoja grozījumus likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidū", kas nosaka, ka fermeriem ir jāpārvalda valsts valoda.

Tā nav vienīgā petīcija par Latvijas izstāšanos no ES, kas publicēta portālā. Piemēram, pēc Brexit ierosinājums pamest Eiropas Savienību savāca vairāk nekā 3 tūkstošus balsu. Tiesa, kopš tā laika balsu skaitītāja gaita ir palēninājusies. Tomēr Krauzes ierosinājumam ir izdevies savākt nepieciešamos 10 tūkstošus balsu. Acīmredzot formulējums ir bijis sekmīgāks.

Ziņu lente
0