Vairāk nekā divi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju atbalsta izstāšanos no ES

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc referenduma Lielbritānijā, kurā rezultātā valsts iedzīvotāji nolēma atstāt ES, arī Latvijā aktīvāki kļuva pilsoņi, kas vēlas atbalstīt līdzīgu iniciatīvu.

RĪGA, 28. jūnijs – Sputnik. Iniciatīvu par Latvijas izstāšanos no ES parakstījuši vairāk nekā divi tūkstoši iedzīvotāju no 10 tūkstošiem, kas nepieciešami, lai tā tiktu izskatīta Saeimā.

Referendums par Lielbritānijas turpmāko dalību ES - Sputnik Latvija
Brexit rada haosu Latvijas un Lielbritānijas lietišķajās attiecībās

Petīcija parādījās portālā 2012. gada martā. Parakstu vākšana ritēja nesteidzīgi. Taču tagad, kad Lielbritānijas iedzīvotāji referendumā pieņēma lēmumu atstāt ES, parakstu skaits strauji pieaudzis.

Petīcijas autors norāda, ka, "Latvija, iestājoties Eiropas Savienībā, ir atdevusi daļu no savas suverenitātes, taču pretī saņēmusi tikai dažādus ierobežojumus un iespējas, ko objektīvu apstākļu dēļ nav spējīga izmantot.".

"Pienācis laiks atgūt reālu neatkarību," — teikts pieteikumā.

Autors uzsver, ka attiecības ar citām valstīm var attīstīt divpusējās vienošanās ietvaros, neatsakoties no savas valsts neatkarības.

Portāla formāts, kurā izvietota petīcija, nenodrošina iespēju vākt parakstus referenduma rīkošanai. Tomēr, ja iniciatīva savāks nepieciešamos 10 tūkstošus parakstus, tā tiks nodota izskatīšanai Saeimā. Latvijas parlaments var ierosināt jautājumu par referenduma organizēšanu.

Šobrīd iniciatīvu parakstījuši 2195 cilvēki.

Pat gadījumā, ja referendums par izstāšanos no ES nebūs veiksmīgs, norāda iniciatīvas autors, tas kļūs par "pietiekami stipru signālu" pārējām ES dalībvalstīm.

No 1940. līdz 1991. gadam Latvija (LPSR) bija Padomju Savienības sastāvā, kopš 2004. gada tā ir ES dalībvalsts.

Fantastiskas ieceres

Pieteikums par izstāšanos no Savienības sastāva nav pirmais privāto politisko iniciatīvu rindā. Tiesa gan, iepriekšējās petīcijās bija norādīts, ka tās esot tikai joks.

2014. gada martā Maksims Koptelovs publicēja vietnē avaaz.org petīciju, kurā norādīja, ka visiem republikas iedzīvotājiem būs pieejamas lielas attīstības perspektīvas, "daudz lielākas nekā, atrodoties Eiropas Savienībā," bet algas, pensijas un pabalsti daudzkārt labvēlīgāki dzīvei, ja Latvija iestāsies Krievijas sastāvā. Noslēgumā autors piezīmēja, ka tas ir joks. Petīciju parakstīja vairāk nekā septiņi tūkstoši cilvēki. Par šo aicinājumu Koptelovam tika piespriests 6 mēnešus ilgs cietumsods.

Ziemā portālā avaaz.org parādījās vēl viena petīcija. Tās autors Deniss Barteckis, protestējot pret absurdo spriedumu Koptelovam, aicināja balsot par Latvijas iekļaušanu ASV sastāvā. Pret Bartecki tika ierosināta krimināllieta.

Vēl vienas petīcijas autors Alekss Aļohins joka pēc piedāvāja pievienot Latviju Galaktiskajai Impērijai, neizslēdz, ka nokļūs Drošības policijas redzeslokā.

Ziņu lente
0