Fermeriem Latvijā neuzticēs zemi bez latviešu valodas zināšanām

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Pāriet pie mediju bankasDarbi laukos. Foto no arhīva
Darbi laukos. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimniecības platības Latvijā ir cienīgi saņemt tikai tie, kas spēj izlasīt instrukcijas valsts valodā, uzskata Saeimas deputāts, kurš sagatavojis grozījumus likumā par zemes privatizāciju.

RĪGA, 27. augusts — Sputnik. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes Latvijā varēs iegādāties tikai latviešu valodas pratēji, ja Saeima pieņems grozījumus likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidū", ko ierosinājis deputāts Armands Krauze (ZZS).

Politiķis uzskata, ka lauksaimniecība ir nozare ar paaugstinātu risku ražošanas procesā, kas saistīti ar darba drošību un augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu.

"Risku novēršanai un izslēgšanai lauksaimniekiem ir nepieciešams prast valsts valodu atbilstošā līmenī, lai varētu iepazīties un izprast attiecīgās jomas likumdošanu un instrukcijas," — teikts grozījumu paskaidrojuma rakstā.

Денежные сбережения - Sputnik Latvija
ES apžēlojusies par latviešu zemniekiem

Jautājumā par juridiskām personām Krauze piedāvā noteikt, ka lauksamniecībā izmantojamo zemi var iegādāties tikai tie uzņēmumi, ja puse no pamatkapitāla pieder personām, kas atbilst prasībām par valodas zināšanām.

Savu ierosinājumu Krauze iesniedzis likumprojektam uz otro lasījumu, un to izvērtēs Saeimas komisija.

Paaugstinātas bīstamības ferma

Jūlija beigās visu valsti satrieca traģēdija zemnieku saimniecībā "Makleri" Jaunbērzē. Indīgu vielu noplūdes rezultātā dzīvības zaudējuši četri cilvēki, trīs cietušie tika nogādāti slimnīcā. Starp bojāgājušajiem bija arī sešu bērnu māte; vēlāk noskaidrojās, ka pieci no viņiem traģēdijas brīdī atradušies zemnieku saimniecībā.

Izmeklēšanas dati liecina, ka traģēdijas cēlonis ir drošības tehnikas noteikumi pārkāpumi kūtsmēslu pārsūknēšanas laikā. Par problēmām zemnieku saimniecībā bija zināms jau sen — Valsts Darba inspekcija darba disciplīnas pārkāpumus šeit fiksēja jau 2011.-2012. gg. Tiesa, tolaik inspektori neatrada "Makleros" nelegālos darbiniekus.

Augusta sākumā Valsts Darba inspekcija ziņoja, ka lauksaimniecībā nodarbināto nelegālo darbinieku skaits Latvijā mazinās. Pērn no 104 pārbaudītajām saimniecībām 42 inspektori konstatēja pārkāpumus, bet šogad no 39 uzņēmumiem sodītas 13 saimniecības.

Ziņu lente
0