Igauņu mediķi gatavojas streikam

© Wikipedia / KuuskinenМашина Скорой помощи в Таллинне.
Машина Скорой помощи в Таллинне. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņu mediķi uzskata, ka viņiem atlikusi tikai viena iespēja ietekmēt valdību – organizēt protesta akciju, jo runa ir par veselības aprūpes nākotni valstī.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Igaunijas mediķu apvienības nolēmušas 20. septembrī organizēt vienu stundu ilgu demonstrāciju, protestējot pret veselības aprūpes sistēmas finansējuma samazināšanu, vēsta Sputnik Igaunija.

Пикет медицинских работников у здания Кабинета министров - Sputnik Latvija
Mediķi piketēja pret rindām un nevienlīdzīgām algām
Konflikts mediķu un valdības starpā ir briedis jau vairākus mēnešus. Par pēdējo pilienu kļuva Finanšu ministrijas atteikšanās palīdzēt medicīniskās apdrošināšanai sistēmai, kas jūt līdzekļu trūkumu.

Plakāti jau tiek gatavoti 

Veselības aprūpes darbinieku savienības (ETK) padomes locekle un koordinatore Natālija Meteļica informē, ka mediķi vienojušies 20. septembrī pārtraukt darbu uz vienu stundu un iziet demonstrācijā, pieprasot veselības aprūpes finansējuma līmeņa palielināšanu.

"Protams, mēs saprotam, cik sāpīga ir šāda akcija sabiedrībai. Tā ir nepatīkama arī mums. Taču ticiet man — citas izejas vienkārši nav," — apliecināja Meteļica.

Protesta akcija neskars pacientus, kam demonstrācijas laikā būs nepieciešama mediķu palīdzība, viņa atzīmēja.

"Mēs saprotam, ka finansējuma trūkums medicīnā pašlaik neļauj apspriest tikai mediķu darba apmaksas palielināšanu vien — ir jāizvērtē veselības aprūpes nākotne Igaunijā kopumā," — paskaidroja Natālija Meteļica.

Konflikta priekšvēsture

Pēc nesekmīgām pārrunām par jauno kolektīvo līgumu Slimnīcu savienības un valdības starpā, kas noritēja maija beigās, mediķi jau bija gatavi streikam.

Doma laukums Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Arodbiedrību mītiņš Doma laukumā

Līguma darbība beidzas decembrī, jauna vienošanās joprojām nav saskaņota, jo nav izdevies vienoties par darba apmaksas stundas likmēm un darba slodzes regulēšanu.

Agrākās problēmas vēl pastiprina asās pretrunas medicīniskās apdrošināšanas kases budžeta deficīta jautajumā. Slimnīcu kasē trūkst aptuveni 33 miljoni eiro, kas atvēlēti pakalpojumu sniegšanai valsts iedzīvotājiem, kuru vecums aug, tātad pieaug arī saslimšanu biežums.

Finanšu ministrs savam kolēģim — veselības aprūpes un darba ministram — lika saprast, ka valdība nepiešķirs papildu līdzekļus medicīnai.

Premjerministrs Slimnīcu kases vadībai izsaka pārmetumus, ko mediķi uzskata par ciniskiem un netaisnīgiem. Ārstu un medmāsu savienības kopējā ziņojumā mediķi pārmet valdībai nevērīgu attieksmi pret valsts iedzīvotāju veselības stāvokli.

Ziņu lente
0