Arodbiedrību mītiņš Doma laukumā

© WikipediaDoma laukums Rīgā. Foto no arhīva
Doma laukums Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķu atbalstam veltītajā arodbiedrību mītiņā sapulcējās aptuveni tūkstotis cilvēku. Strādnieku solidaritātes dienā akcijas dalībnieki pārrunāja problēmas valstī.

Rīga, 1. maijs — Sputnik. Arodbiedrību mītiņā, ko šodien Doma laukumā rīkoja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), pulcējās aptuveni 1000 cilvēku, ziņo LETA.

Sapulces dalībnieki "Par cilvēka cienīgu dzīvi un darbu veselam un izglītotam cilvēkam Latvijā" ieradās ar lozungiem "Kvalitatīva izglītība nav par velti!","Neklusēsim! Ikvienam jāaizstāv tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi", "Mūsu klusēšana kaitē jūsu veselībai".

Пустые парты в школе - Sputnik Latvija
Šadurskis – pedagogiem: jums algas nepaaugstināsim

Arodbiedrību līderis Pēteris Krīgers, atklājot mītiņu, paziņoja, ka šodien cilvēki sapulcējušies Doma laukumā, lai apspriestu problēmas, kas prasa risinājumu. Pagaidām izvirzītās prasības nav uzklausītas. Mediķi rosina atjaunot valdības rīcības plāna punktu, kas paredzēja palielināt veselības nozares finansējumu līdz 4,3% no IKP līdz 2018. gadam. Šogad veselības aprūpes finansējums sastāda tikai 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir divas reizes mazāk nekā vidēji ES.

Krīgers uzsvēra, ka valsts drošība ir apdraudēta — rindas veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, zemas policistu un skolotāju algas neveicina drošības sajūtu Latvijā.

Veselības ministra Gunta Belēviča konflikts ar mediķiem turpinās no gada sākuma, kad ģimenes ārstu asociācijas pārstāvji atteicās parakstīt līgumu ar Veselības ministriju. Premjerministra Māra Kučinska pārrunas ar mediķiem arī nebija veiksmīgas – viņš atteicās pieprasīt Belēviča demisiju, bet mediķus neapmierināja piedāvātais valdības rīcības plāns krīzes novēršanai.

Aprīļa vidū arodbiedrību pārstāvji nolēma pievienoties mediķiem. Pirms protesta akcijas Latvijas mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris tika izsaukts uz Drošības policiju, lai noskaidrotu, kāpēc mediķi rīko protesta akciju, kā tas notiks, un vai ārstiem nav agresīvu nolūku.

Ziņu lente
0