Eirokomisārs Hāns: arestantu saraksti Turcijā bijuši iepriekš sagatavoti

© REUTERS / Tumay BerkinСторонники Эрдогана вышли ночью на улицы Анкары
Сторонники Эрдогана вышли ночью на улицы Анкары - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa ir nobažījusies par arestu vilni Turcijā pēc valsts apvērsuma mēģinājuma, turklāt kļuvusi zināma informācija par to, ka aizturēto saraksti bijuši gatavi jau pirms dumpja apspiešanas. Eiropas Savienības valstu līderi, aicina Turcijas varas iestādes ņemt vērā likumīgo kārtību tiesu darbā.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Pasaules valstu līderi aicina Turcijas valdību izturēties savaldīgi pēc valsts apvērsuma mēģinājuma, taču eirokomisārs reģionālās politikas jautājumos Johanness Hāns paziņoja, ka Ankara neievēro starptautiskās tiesību normas, organizējot represijas pēc dumpja apspiešanas.

Президент Турции Тайип Эрдоган на саммите G20 в Турции - Sputnik Latvija
Erdogans pastāstīja, ka dumpja naktī viņa dzīvība karājusies mata galā

Viņš pavēstīja, ka pēc militārā apvērsuma mēģinājuma Turcijā varas iestāžu aizturēto cilvēku saraksti bijuši sagatavoti iepriekš.

"Tieši no tā mēs baidījāmies. Es kopā ar (ES Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos) Federiku Mogerīni pēc apvērsuma izteicām cerību, ka tas, kas sekos šiem notikumiem, atbildīs likuma augstākās varas starptautiskajiem standartiem. Mēs redzam, ka tie netiek ievēroti," – paskaidroja Hāns.

Uz jautājumu par to, vai Turcijas valdība, iespējams, izmantojusi šos notikumus, lai gūtu labumu, eirokomisārs atbildēja: "Tas viss bija sagatavots."

"Tas, ka saraksti jau bija pieejami pēc notikumiem, liecina, ka tas bijis sagatavots, lai izmantotu īsto brīdi," – teica politiķis.

Turcijas Ārlietu ministrija operatīvi reaģēja uz Hāna vārdiem un nosauca par "nepieņemamiem" viņa izteikumus par iepriekš sagatavotajiem aizturamo sarakstiem.

"Turcija nekad nav atteikusies no cilvēktiesību, likuma virsvaras un demokrātijas principiem. Tāpēc neviens, tostarp arī eirokomisārs Hāns, nevar iepriekš izdarīt secinājumus par pašreizējo tiesas procesu lietā par asiņaino apvērsuma mēģinājumu Turcijā," – savā mikroblogā tīklā Twitter raksta valsts ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Erdogans nav kļuvis par Suleimanu Lielisko

Jautājumu par iepriekš sagatavotajiem aizturamo personu – nu jau tiesnešu – sarakstiem skāra arī Turcijas vēstnieks Bulgārijā Suleimens Gokče. Viņš pavēstīja, ka valsts apvērsuma mēģinājums Turcijā bijis vērsts uz to, lai novērstu iepriekš plānotos arestus – varas iestādes plānoja arestēt gandrīz 3 tūkstošus tiesnešu un prokuroru.

15. jūlija vakarā Turcijas valdība informēja par militārā apvērsuma mēģinājumu valstī. Armijas komandieru grupa ziņoja, ka vara pāriet viņu rokās. Sestdienas rītā dumpinieki sāka padoties, un Turcijas valdība pavēstīja, ka apvērsuma mēģinājums ir izgāzies.
Turcijas tiesībsargi jau ir arestējuši vairāk nekā 6 tūkstošus cilvēku, tostarp arī augstāko un vidējo dienesta pakāpju armijas komandierus. No amata atstādināti 2745 Augstākās tiesnešu un prokuroru padomes tiesneši. Turcijas Ārlietu ministrija ziņo, ka valsts apvērsuma mēģinājuma rezultātā dzīvības zaudējuši 290 cilvēki. Par dumpja organizāciju Turcijas valdība apsūdzēja opozīcijā esošo islāma sludinātāju Fethullahu Gulēnu, kurš dzīvo ASV.

Valsts apvērsuma inscenējuma versija

Islāma sludinātājs noraidīja apsūdzības par līdzdalību valsts apvērsuma organizācijā un savukārt norādīja, ka Turcijas valdība dumpi inscenējusi. Arī vairāki politologi izteica viedokli, ka valsts apvērsums ir inscenēts. Piemēram, Informācijas un politikas centra "Perspektīva" direktors Pāvels Rudjakovs pauda, ka notikumi Ankarā un Stambulā bija labi nospēlēta Turcijas valdības izrāde ar mērķi nostiprināt savas pozīcijas. Domājams, Erdogans inscenēja apvērsuma mēģinājumu, lai nostiprinātu savu stāvokli, un izmanto situāciju, lai ieviestu kārtību savās aprindās un, iespējams, koriģētu politisko kursu, uzskata eksperts.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans - Sputnik Latvija
Erdogans apsūdz apvērsumā islāma sludinātāju

Līdzīgas domas pauž arī Sīrijas kurdu Demokrātiskās savienības partijas pārstāvis Krievijā Abdsalams Ali. Viņš uzskata, ka tamlīdzīgs inscenējums organizēts ar mērķi nostiprināt Erdogana personīgo varu – viņš jau sen pieprasa mainīt Turcijas valsts pārvaldes iekārtu. Turklāt šādam apvērsumam vajadzētu novērst Turcijas pilsoņu uzmanību no daudzajām iekšējām un ārējām problēmām.

Austrijas parlamenta deputāts, sociāldemokrātiskās partijas pārstāvis Stefans Šennahs sarunā ar aģentūru Sputnik norādīja, ka militārā apvērsuma mēģinājums Turcijā izskatās neprofesionāls un līdzinās teātra izrādei.

"Šim stāstam ir nepatīkama piegarša, — teica austriešu politiķis. – Nav saprotams, kāpēc viss bija sagatavots: tiesnešu saraksts, pašlaik aizturēto cilvēku, ne tikai armijas pārstāvju saraksti. Nepatīkama piegarša paliek tāpēc, ka (apvērsuma) inscenējums varēja palīdzēt (Turcijas prezidentam Tajipam) Erdoganam panākt valstī vēl lielākas izmaiņas. Šis apvērsums ir ļoti diletantisks."

Ziņu lente
0