Baltijas valstu protests nav šķērslis drošības informācijas centra izveidei

© Sputnik / Сергей Степанов / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие армии США на учениях
Военнослужащие армии США на учениях - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
5. jūlijā EDSO parlamentārā asambleja Tbilisi pieņēmusi deklarāciju, kurā aicina Baltijas jūras valstis nodarboties ar drošības jautājumiem reģionā, un izskatīt iespēju izveidot daudzpusīgu pārraudzības iestādi.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Igaunijas pārstāvji EDSO asamblejā uzskata par nevajadzīgu jaunās pārraudzības struktūrvienības izveidošanu saistībā ar drošības pārkāpumu incidentiem Baltijas jūras reģionā, ziņo Sputnik Igaunija, atsaucoties uz BNS.

Сессия ПА ОБСЕ. Архивное фото - Sputnik Latvija
Krievijas delegācija pameta EDSO sēdi Krimas rezolūcijas dēļ

5. jūlijā EDSO PA ir pieņēmusi deklarāciju, kurā, tajā skaitā, aicina Baltijas jūras valstis nodarboties ar drošības jautājumiem reģionā un izskatīt iespēju izveidot daudzpusīgu pārraudzības iestādi.

"Pēc mūsu domām, nav nepieciešams veidot jaunu pārraudzības struktūrvienību. Tas tika palielinās birokrātiju un tēriņus. Mēs kopā ar citu Baltijas valstu delegācijām neatbalstījām šo priekšlikumu. Ir pietiekams ar Baltijas jūras valstu padomi," — teica Isamaa un Res Publica savienības loceklis Marts Nuts.

Viņu pozīciju atbalsta arī deputāte no Brīvas partijas Kjuliki Kjubarsepa. "Attiecīgajā komitejā mēs esam nobalsojuši pret," — teica Kjubarsepa.

Abi deputāti atzina, ka Baltijas valstu deputātu nostāja nespēja apturēt no jaunas pārraudzības struktūrvienības izveidošanas, kuras funkcijas, pēc Nuta teiktā, būs atkarīgas no finansējuma un turpmākiem lēmumiem.

Pieņemta deklarācija arī aicina attīstīt dalībvalstu komunikāciju EDSO ietvaros par Baltijas jūras reģiona drošības politikas un drošības līmeņa paaugstināšanas pasākumiem. Turklāt deklarācijā ir teikts, ka EDSO PA ietvaros sāksies diskusijas starp Baltijas jūras valstu delegācijām Baltijas jūras darba grupas izveidei, kas nodarbosies ar šīm tēmām, sadarbībā ar Baltijas jūras parlamentu konferencēm, lai arī sniegtu ieguldījumu drošības, sadarbības un komunikācijas nostiprināšanā reģionā.

Житель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото - Sputnik Latvija
Krievijas delegācija uzskata, ka "Tbilisi deklarācijai" ir militārs raksturs

Drošība Baltijas jūras reģionā ir viena no vairākām deklarācijas tēmām, ko apstiprinājuši EDSO valstu parlamentu deputāti Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi. Deklarācijā tika izskatītas problēmas Moldovā, Krimā, Černobiļā un plaša spektra problēmas cilvēktiesību jomā.

EDSO sastāv no 57 Eiropas, Ziemeļamerikas, Āzijas, Kaukāza un Centrālāzijas valstīm, tā ir lielākā reģionālā organizācija sadarbības drošības jomā jautājumos. EDSO PA lēmumi tiek iesniegti EDSO Ministru padomei, EDSO priekšsēdētājam un dalībvalstu parlamentiem. EDSO augstākais orgāns — EDSO valstu un valdību vadītāju samits, kas nosaka organizācijas politisko kursu augstākajā līmenī. Katru gadu decembrī notiek regulāras Ministru padomes tikšanās, kurā piedalās ĀM vadītāji.

Ziņu lente
0