Turcija liek bojāgājušā krievu lidotāja ģimenei lūgt kompensāciju

CC BY-SA 2.0 / KLMircea / Bosphorus Bridge and Turkish FlagTurcijas karogs. Foto no arhīva
Turcijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas varas iestādes apspriedīs kompensācijas izmaksu tikai gadījumā, ja bojāgajušā pilota ģimene lūgs kompensāciju.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana preses sekretārs Ibrahims Kalins informēja, ka valdība izskatīs iespēju izmaksāt kompensāciju par bojāgājušo Krievijas lidmašīnas pilotu tikai gadījumā, ja viņa ģimene vērsīsies pie Turcijas varas iestādēm ar atbilstošu lūgumu.

"Ja tiks saņemts bojāgājušā lidotāja ģimenes lūgums, šis jautājums tiks izskatīts," – Kalina teikto citēja avīze Hurriyet.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Erdogans atvainojies par notriekto Krievijas bumbvedēju

Krievijas bumbvedēju Su-24 virs Sīrijas notrieca turku iznīcinātājs F-16. Lidmašīna nokrita Sīrijas teritorijā četru kilometru attālumā no Turcijas robežas. Pilots Oļegs Peškovs paspēja katapultēties, taču gaisā tika nošauts no teritorijas, ko kontrolēja Sīrijas turkmēņi.

Līdzdalību lidotāja slepkavībā atzina Turcijas pilsonis Alparslans Čeliks. Nesen Turcijas prokuratūra atcēla pret Čeliku izvirzītās apsūdzības Oļega Peškova slepkavībā "pierādījumu trūkuma" dēļ. Apsūdzības par ieroču nelikumīgu glabāšanu un nēsāšanu palika spēkā, un Čeliks vēl joprojām ir arestēts. Lietas izmeklēšana turpinās.

Iepriekš Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans vēstulē Krievijas valsts vadītājam Vladimiram Putinam atvainojās par notriekto lidmašīnu Su-24 un pauda līdzjūtību sakarā ar tās pilota bojāeju. Viņš piebilda, ka Turcija nav vēlējusies bojāt attiecības ar Krieviju.

Turcijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Turcija ir gatava samaksāt par notriekto Krievijas lidmašīnu

Savā vēstulē Erdogans paziņojis, ka Turcija ir gatava darīt visu iespējamo, lai atvieglotu Su-24 bojāgājušā pilota ģimenes sāpes un mazinātu zaudējumus.

Pēc tam no Turcijas premjerministra Binali Jildirima puses sekoja apgalvojumi, ka Turcija ir gatava izmaksāt Krievijai kompensāciju par notriekto lidmašīnu. Nākamajā dienā Jildirims paziņoja, ka valsts neplāno kompensēt Krievijai 2015. gada novembrī notriektā Su-24 vērtību un vienkārši atvainojusies par incidentu.

Jau rudenī Vladimirs Putins Turcijas rīcību nosauca par "triecienu mugurā" no teroristu atbalstītāju puses. Turcijas valdība vēl ilgu laiku apgalvoja, ka lidmašīna notriekta, kad šķērsojusi valsts gaisa telpas robežas.

Ziņu lente
0