Miera indeksā Igaunija apsteidz Lietuvu, bet atpaliek no Latvijas

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasРегионы России. Крым
Регионы России. Крым - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Globālajā miera indeksā, ko sastādīja Ekonomikas un miera institūts (Institute for Economics and Peace), Igaunija ierindojās 36. vietā. Latvija ieņem 32. vietu, Lietuva – 37.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Austrālijas Pasaules un ekonomikas institūts sastādījis kārtējo Globālo miera indeksu. Pētījumā tiek analizēta situācija 163 valstīs. Par drošāku valsti tika atzīta Īslande.

Mierīgāko valstu desmitniekā iekļuvušas arī Dānija, Austrija, Jaunzēlande, Portugāle, Čehija, Šveice, Kanāda, Japāna un Slovēnija. Tādējādi, septiņas no desmit reitinga līdervalstīm atrodas Eiropā.

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Standard & Poor’s saglabā Latvijas reitingu "А-" līmenī

Igaunija reitingā ieņem 36. vietu, par vienu pozīciju apsteidzot Lietuvu, bet atpaliekot no Latvijas, kas ierindojās saraksta 32. vietā.

ASV ieņēma 103. vietu, un tika iekļautas "miera un drošības vidējā līmeņa" kategorijā.

Krievija šogad uzlaboja savas pozīcijas, paceļoties no 154. vietas uz 151.

Ukraina, konflikta dēļ valsts austrumos, 2016. gadā nokrita par trīs punktiem, un ieņēmusi 156. vietu.

Saskaņā ar paziņojumu visnemierīgākā valsts ir Sīrija (163. vieta). Tai seko Dienvidsudāna, Irāka, Afganistāna, Somālija, Jemena, Centrālāfrikas Republika un Ukraina (156. vieta). Nemierīgāko valstu desmitnieku noslēdz Sudāna, Lībija un Pakistāna.

Reitinga autori norāda, ka kopumā pēdējā gada laikā miera situācija pasliktinājusies, neskatoties uz to, ka 81 valstī miera rādītāji uzlabojusies, 79 valstis kļuvušas bīstamākas. Par galvenajiem pasliktināšanas cēloņiem tiek nosaukti politiskā nestabilitāte un cilvēku bojāeja teroraktos.

Globālā miera indeksa veidošanā tiek ņemti vērā gan iekšējie faktori — piemēram, politiskā nestabilitāte valstī, iekšējie konflikti, noziedzības līmenis, gan ārējie — izdevumi militārām vajadzībām, piedalīšana bruņotos konfliktos un citi.

Ziņu lente
0