Standard & Poor’s saglabā Latvijas reitingu "А-" līmenī

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDStarptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s. Foto no arhīva
Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reitingu aģentūra pozitīvi novērtēja valsts finansiālo stāvokli, paredzot, ka turpmākajos gados budžeta deficītu izdosies saglabāt zemā līmenī - 1%robežās.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S & P) atstāja spēkā Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā "A-" līmenī ar stabilu nākotnes prognozi, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Republikas Finanšu ministriju.

Kalkulators. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā tiek prognozēta ekonomikas izaugsme

S&P paredz, ka 2016. gadā Latvijas ekonomikas izaugsme sasniegs 2%, bet līdz 2018. gadam pārsniegs 3%. Šogad izaugsme būs nedaudz zemāka, nekā tika prognozēts 2015. gadā, norāda aģentūra. Tas lielākoties skaidrojams ar prognozēta eksporta līmeņa mazināšanos un zemāku investīciju apjomu tautsaimniecībā.

Līdzsvarotību, kas atspoguļojas stabilās nākotnes prognozēs, nodrošina Latvijas spējas saglabāt fiskālos rādītājus, kā arī ekonomiskās izaugsmes dati ilgtermiņa izaicinājumu ietekmē.

S&P norāda, ka ilgtermiņa tendences ir saistītas ar demogrāfisko situāciju un ārējo ievainojamību, tai skaitā riskiem, ko izraisa nerezidentu īpatsvars Latvijas banku sistēmā.

Американская валюта в конверте - Sputnik Latvija
Eksperts vēsta par ēnu ekonomikas apjoma samazināšanos Latvijā

Aģentūra pozitīvi vērtē valsts finansiālo stāvokli, paredzot, ka turpmākajos gados budžeta deficītu izdosies saglabāt zemā līmenī, 1% robežās, tai skaitā pašreizējā īpaši zemas inflācijas situācijā, kad pastāv risks, ka valdības ieņēmumi nesasniegs plānoto līmeni, bet izdevumi sociālās aprūpes un aizsardzības jomās var pārsniegt iepriekš prognozētos.

Pēc aģentūras viedokļa, reitinga paaugstināšanu ierobežo ar ārējo sektoru saistīti faktori. S&P uzsver: neskatoties uz to, ka Latvijai izdevies ātri samazināt tekošā konta deficītu un aizņēmumu atmaksu ārvalstu bankām, salīdzinot ar 2009. gadu, šāgada investīciju un tekošā konta deficīts — 1,2% — varētu pieaugt iekšzemes pieprasījuma pieauguma rezultātā.

Stabila nākotnes prognoze nozīmē, ka šobrīd aģentūra izvērtē riskus kā līdzsvarotus.

Maija sākumā starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Raitings arī paziņoja par lēmumu saglabāt Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā "A-" līmenī ar stabilu nākotnes prognozi.

Ziņu lente
0